Nieuws
03 september 2008 - Chris Bannink

Dongel; internetmodem van KPN

"Even Dongelen". Dat zal een nieuw werkwoord gaan worden hoopt KPN. Met name MKB-ers met een laptop probeert de operator mobiel te ontsluiten om e-mail en internet te bekijken met een Dongel.

De succesvolle Goeiemoggel campagne krijgt hiermee ook een vervolg. De mannen van Vistransploft Willep de Vries kun je een liedje laten zingen via deze link.

Het Engelse woord Dongle hebben de KPN marketeers "vergoeiemoggeld" naar Dongel. Het witte apparaatje wordt geleverd met software voor Windows 2000, XP en Vista. Met name de Apple fans kunnen dit dus nog niet gebruiken.

De Dongel kan verbiningen maken via GPRS, UMTS, Edge, HSDPA en HSUPA. Geen onbeperkt gebruik helaas, maar het komt in 3 pakketten:

tot 250 MB a 19,95 eur

tot 1 GB a 37,95 eur en

tot 2,5 GB a 54,95 eur.

Tot einde van dit jaar is de aanbieding eerste vier maanden gratis.

Boven de bundel kost het bij alle pakketten 10 cent per extra verbruikte MB, voor het buitenland gelden andere prijzen. De opgegeven snelheid is tot 3,6 MB/sec download en 1,4 mb/sec upload.

Nieuw is dat het in een USB poort past en niet in het PCMCIA slot van de laptop hoeft. De "2 clicks" installeren is ook een mooie handigheid, maar dat bestond ook al bij de PCMCIA kaarten.

Ik heb het zelf nog niet kunnen testen.

UPDATE (17-9-08):

Ik krijg zojuist bericht van KPN dat ze per 9 september de downloadsnelheid van mobiel internetten (met de Dongel) verdubbeld hebben naar 7,2 MB/s. De upload snelheid blijft hetzelfde. Ook de basis bundel is verhoogt van 250 naar 400mb voor dezelfdee prijs van 19.95Gerelateerde links:
KPN verlaagt data roaming tarief
Toshiba G450 is GSM en HSDPA modem in één
GOEIEMOGGEL nu as onlink spel
Goeiemoggel van KPN wint de Gouden Loekie
Mobiel internetten met 3.6Mbit per seconde
Over de auteur: Chris Bannink