Nieuws
18 november 2015 - Ron Smeets

Doek valt voor UberPOP in Nederland Illegale smartphone taxi service stopt er mee

Aanstaande vrijdag, 20 november, valt het doek voor UberPOP in Nederland. De snordersdienst van Uber werd ruim een jaar geleden geïntroduceerd in Nederland maar kreeg enkele maanden later, na een rechtszaak die aangespannen was door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport, het predicaat illegaal te zijn. De dienst maakt namelijk gebruik van chauffeurs die niet over de juiste en verplichte papieren beschikken.

Na de rechtszaak besloot Uber de dienst echter gewoon actief te laten. De boetes die chauffeurs die gepakt werden kregen werden door Uber betaald. Men had schijnbaar de hoop dat, als ze dit maar lang genoeg volhielden, UberPOP uiteindelijk alsnog geaccepteerd, en legaal, zou worden. Soms werkt die strategie in Nederland, maar in dit geval dus niet. Uber zegt nu alsnog te stoppen met UberPOP omdat de dienst "een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving", aldus een woordvoerder.

De andere diensten van Uber; -BLACK, -LUX, -VAN en -X, blijven wel gewoon actief in het werkgebied van de service (Randstad). Na het stoppen van UberPOP is UberX straks de meest voordelige service om via de smartphone app een taxi te bestellen en betalen. Een ritje kost 2 euro (starttarief) plus 25 cent per minuur en €1,40 per kilometer met een minimum van 8 euro. En dan zit je in ieder geval ook in een auto waarvan de chauffeur over een taxilicentie beschikt.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.