Nieuws
28 januari 2010 - Marc Wielaert

Doek valt voor Nav4All

Nokia heeft als eigenaar van Navteq recent wereldnieuws gemaakt door gratis navigatie aan te bieden op een groot aantal van zijn smartphones. Maar er vallen ook slachtoffers, en niet alleen wat de betreft de beurswaarde van bijvoorbeeld TomTom. Er is ’n Nederlands bedrijf dat helemaal het loodje legt: Nav4all.

Vanmiddag maakte Nav4All's CEO Hennie Groot Koerkamp in een open brief aan "27.635.631 gebruikers" op de website bekend dat het voorbij is.

Het eerste gratis navigatiesysteem gaat binnen drie dagen offline. Dit omdat de licentieovereenkomst met Navteq, zoals Hennie Groot Koerkamp schrijft, "op een totaal onverwachte manier" niet verlengd wordt. Het bedrijf ziet geen kans om op zo'n korte termijn andere data in het systeem te implementeren: Nav4All werd gebouwd op de gegevens van Navteq.

De CEO uit op de website zijn diepste spijt dat hij heeft moeten besluiten om de activiteiten van het bedrijf te moeten staken. Volgens de open brief is Nav4All in de afgelopen vijf jaar gegroeid tot een dienst voor maar liefst 27,5 miljoen gebruikers in (alweer maar liefst) 56 talen. Dat komt mede omdat de applicatie werkte op honderden verschillende telefoons van diverse merken als Blackberry, Sony Ericsson, Samsung, Motorola, Android, HTC, Nokia, LG, iPhone, iPod, et cetera.

Na vijf jaar testen en marktontwikkeling was er in de afgelopen twee jaar sprake van "een exponentiële groei". Die groei werd ook doorgegeven aan Navteq (Nokia). In December 2009 werd de wereldwijde dekking uitgebreid tot de Filippijnen, Marokko en Kenia. Koud een maand later is het dus afgelopen.

Zelf ben ik allang verbaasd over hoe Nav4All een en ander kon financieren, en daarbij ook nog eens Bluetooth GPS-ontvangers voor een gunstige prijs aan kon bieden. De Holux GPSlim 236 heb ik jaren geleden - toen ingebouwde GPS nog láng niet voorkwam in mobiele telefoons - met plezier gebruikt. Nav4All heeft me zelfs 'n keer tijdens 'n uit de hand gelopen fietstocht (toen met behulp van de Sony Ericsson W850i), verlost van het akelige gevoel dat ik compleet verdwaald was.

Nav4All is dus op weg naar het einde, over drie dagen valt het doek helemaal. Voor velen was de interface inferieur aan die van de "echte" systemen zoals van TomTom en Garmin, maar: het was echt helemaal gratis en: het werkte ook nog zonder haperen. De stap van Nokia om de eigen Navteq data uitsluitend te gebruiken voor navigatie op de eigen toestellen, lijkt op zichzelf niet onlogisch. Maar bitter is het wel. Zeker voor Nav4All.

Wie gaat Nav4all missen?
Wat vinden jullie van de actie van Nokia om de overeenkomst met Nav4All te beëindigen?

Over de auteur: Marc Wielaert