Toestellen
11 oktober 2010 - Ron Smeets

Doek valt voor Meizu's iPhone kloon

Het lijkt erop dat het doek voor Meizu, de Chinese makers van zo ongeveer de eerste namaak iPhone, in januari 2007, nu toch gaat vallen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit al veel eerder verwacht had. Meizu heeft de afgelopen drie jaar namelijk bepaald niet onder stoelen of banken gestoken dat hun MiniOne en later ook de M8 (foto) schaameteloze iPhone kopiëen waren.

Dat het uiteindelijk ruim drie jaar geduurd heeft voordat Apple er in lijkt te gaan slagen dat deze Chinese namaker de productie en verkoop van hun iPhone look-a-like moet staken heeft natuurlijk ook veel te maken met het feit dat (Westerse) fabrikanten juridisch weinig medewerking krijgen van de Chinese overheden bij het aanpakken van deze namakers.

De afgelopen periode hebben Apple en Meizu, ongetwijfeld met hulp van de nodige advocaten en juristen, driftig onderhandeld om tot een oplossing te komen. In eerste instantie leekt het er op dat Apple genoegen ging nemen met een toezegging dat Meizu zou stoppen met het produceren van hun namaak iPhone, de Meizu M8. Nu iis echter bekend geworden dat Apple ook eist dat Meizu de verkoop van alle reeds geproduceerde M8's per direct stopzet en dat alle toestellen uit de winkels gehaald worden. Daarbij heeft de Amerikaanse fabrikant zowaar hulp gekregen van de Chinese state Intellectual Property Office (SIPO).

Het zal mij benieuwen of andere fabrikanten (zoals Nokia, Samsung en LG) deze zaak nu aangrijpen om hun pogingen de vele Chinese namaak toestellen uit de winkels te laten verdwijnen nu ook weer nieuw leven in te blazen. Meizu zelf gaat zich nu helemaal storten op de verdere ontwikkeling en productie van de M9, hun eerste Android smartphone.

Hier in Europa werd Meizu al een keer van het toneel geveegd. Toen de Chinese fabrikant in 2008 op de CeBIT verscheen werd de stand daar na enkele uren al ontruimd door de Duitse autoriteiten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.