Entertainment
07 december 2009 - Ron Smeets

Dochter slachtoffer bellende bestuurder spant rechtzaak aan

Vorig jaar overleed de moeder van Jennifer Smith bij een verkeersongeluk dat veroorzaakt werd door een bellende bestuurder.

Jennifer (foto) daagt nu zowel de fabrikant van de mobiele telefoon, Samsung, als de provider, Sprint Nextel, voor de rechter omdat zij, en haar advocaat, vindt dat beide bedrijven de risico's van mobiel bellen in het verkeer al lang kenden maar het nalieten om de verkeersdeelnemers daarvoor, voldoende, te waarschuwen.

Lijkt mij een kansloze zaak. Van de andere kant hebben we het hier wel weer over Amerika, dus je weet het maar nooit. De juresprudentie, ja die is er al, is overigens niet in het voordeel van Jennifer's zaak. In 2003 daagde een vrouw in Indiana namelijk provider Cingular om vergelijkbare reden voor de rechter maar die zaak werd uiteindelijk, ook in hoger beroep, geseponeerd.

Ik moet er ook niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn als fabrikanten en providers straks beboet gaan worden voor de brokken die hardleerse automobilisten maken omdat ze blijven weigeren hands-free te bellen. Begrijp me niet verkeerd. Het is nog steeds een trieste zaak als er slachtoffers te betreuren zijn bij dit soort ongelukken, maar dat kun je toch niet de providers en toestel fabrikanten aanrekenen? Dan kun je net zo goed de autofabrikanten aanklagen omdat die er ook niet (voldoende) waarschuwen voor de eventueel schadelijke gevolgen van bellen achter het stuur van 'hun product'. Da's mijns inziens net zover gezocht... Foto: Sarah Phipps (NYTimes)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.