Accessoires
08 januari 2018 - Ron Smeets

DJI Osmo Mobile 2 smartphone stabilisator geschikt voor ‘staande’ opnames Het prijskaartje is ook een heel stuk vriendelijker

Tegenwoordig kun je bijna niet meer aankomen met een schokkende livestream of opgenomen smartphone video. En dan bedoel ik schokkend in de letterlijke zin; trillend beeld omdat de hand van de cameraman niet vast genoeg is, of afgeleid wordt door hetgeen zich voor de camera afspeelt. Of het nu de eerste stappen van je baby zijn, een swingend concert of een spectaculair ongeluk. We willen heldere, scherpe en stabiele beelden zien! De standaard optische beeldstabilisatie van sommige smartphone camera’s helpt daarbij al iets maar wil je echt stabiel filmen dan is een zogenoemde stabilisator onmisbaar. Die zijn doorgaans niet heel erg goedkoop maar DJI brengt daar met de introductie van de Osmo Mobile 2 verandering in. Die is niet alleen veel goedkoper dan zijn voorganger en meeste concurrenten, maar ook geschikt voor iedereen die met de smartphone in staande modus wil filmen.

Prijskaartje meer dan gehalveerd, accu meer dan verdubbeld
Een goede video stabilisator voor een smartphone kostte enkele jaren geleden al gauw vele honderden euro’s. Met de komst van Chinese (meuk) producten daalden de prijzen in rap tempo, maar dat kwam de kwaliteit vaak niet ten goede. DJI, bekend van de drones, kwam een tijdje geleden met de Osmo Mobile stabilisator. Die kostte aanvankelijk meer dan 250 euro en was kwalitatief een van de betere smartphone stabilsators met diverse extra functies zoals het maken van motiom timelapse opnames en het bedienen van de camera via de knoppen op de handgreep. Vandaag introduceert DJI de Osmo Mobile 2 als opvolger van de eerste Osmo Mobile. Behalve dat het prijskaartje meer dan gehalveerd is, naar 129 dollar, heeft de Osmo Mobile 2 ook een accu die meer dan twee keer zoveel capaciteit heeft (2600mAh in plaats van 1225mAh). Daardoor kun je de Osmo Mobile 2 15 uur onafgebroken gebruiken. Een andere verbetering is de mogelijkheid om de smartphone nu ook in staande modus in de houder te kunnen plaatsen. Dat is meer dan drie keer zo lang als zijn voorganger.

Nu ook stabiel staand filmen
Tegenwoordig wordt steeds meer in staande (portrait) modus gefilmd en bij de eerste Osmo Mobile kon dat wel, maar dan moest je de houder horizontaal houden omdat het toestel alleen in liggende (landscape) positie in de houder geplaatst kon worden. In de Osmo Mobile 2 kun je de smartphone in staande positie, rechtop dus, monteren. Daarmee wordt het filmen in die stand een stuk eenvoudiger. Persoonlijk heb ik bij het zien van een ‘staande stand filmer’ altijd de neiging om heel hard te roepen dat hij of zij het toestel een kwart slag moet draaien, maar ik ben schijnbaar ouderwets omdat ik altijd in liggende stand film en fotografeer. De meeste schermen en TV’s hebben nu eenmaal een 16:9 beeldverhouding en geen 9:16. Maar goed, verder kun met de Osmo Mobile 2 nu ook de zoomfunctie van je smartphone camera bedienen en behalve motion lapse heeft hij ook hyperlapse en timelapse functies.