Geruchten
18 mei 2018 - Ron Smeets

Dit zou de HTC U12+, inclusief al zijn specs, moeten zijn Notoire lekbron Evan Blass stuurt afbeelding en officiële specificatielijst stel de wereld in

Op 23 mei onthult HTC een nieuw toestel. Dat maakte de fabrikant eerder deze maand zelf bekend. De kans is groot dat de opvolger van de HTC U11+ dan het daglicht ziet. Al weken wordt gespeculeerd over een toestel dat de naam HTC U12+ zou gaan dragen. Welnu, als notoire lekbron Even Blass het bij ’t rechte eind heeft – en dat is in zijn geval vaker wel dan niet het geval – dan is vandaag aan alle speculatie een eind gekomen. Blass twitterde gisteravond namelijk twee afbeeldingen. Op de eerste (hierboven) is de HTC U12+ in volle glorie te zien op wat vermoedelijk de perskiekjes van het toestel zijn. Daaruit valt af te leiden dat de U12+ in ieder geval in diep blauw, bordeauxrood en zwart uitgevoerd gaat worden. Maar, kiekjes en afbeeldingen van de HTC U12+ zijn de laatste weken al vaker uitgelekt. Het grote nieuws dat Blass in zijn tweede tweet liet zien is de complete lijst met specificaties van het toestel. Het is een foto – die ik hieronder opgedeeld heb in drie afbeeldingen – van een speclist zoals we die al jaren van HTC kennen. Dat maakt het gerucht, want zolang HTC het zelf niet officieel bevestigd is het dat nog steeds - meteen een stuk geloofwaardiger.

Snellere processor, betere camera, zelfde scherm
De grote vraag is natuurlijk welke veranderingen (lees: verbeteringen) HTC in de U12+ gaat aanbrengen om hem interessanter te maken dan de U11+ die amper een half jaar geleden op de markt kwam. Laat ik beginnen met de processor. De HTC U12+ krijgt volgens de gelekte specs een 2.6GHz octacore Snapdragon 845 rekenhart. Die wordt voorzien van 6GB RAM en 64 of 128GB intern geheugen, afhankelijk van welke uitvoering je kiest. Uiteraard is die processor sneller dan de Snapdragon 835 van zijn voorganger en wat verder nog opvalt is dat de hoeveelheid RAM nu niet meer afhankelijk is van de uitvoering die je kiest. De 64GB U11+ had namelijk ‘slechts’ 4GB RAM. Bij de U12+ krijg je altijd 6GB. De tweede belangrijke verandering betreft de camera’s. De HTC U12+ heeft (eindelijk) ook een dual camera met een 12 megapixel f/1.75 groothoek sensor en een 16 megapixel f/2.6 telelens. Het beeldscherm is, in vergelijking met de U11+, hetzelfde 6 inch Super LCD 6 display met QHD+ resolutie en 18:9 beeldverhouding. HTC heeft de randen van de U12+ wel weer iets kleiner gemaakt want hij is in totaal 1.9 millimeter korter, 1 millimeter smaller. Daarentegen is het toestel wel wat dikker geworden. Dat wil zeggen, op het dunste punt is de U12+ 8.7mm (+0.2 mm) en op het dikste punt zelfs 9.7mm.

Dubbele selfie camera en minder krachtige accu
HTC lijkt bij de U12+ weer helemaal op de camera’s in te zetten. Aan de voorzijde van het toestel zit namelijk nog een dual camera voor selfies, en ‘usies’. Die camera heeft twee 8 megapixel f/2.0 lenzen die onder een hoek van 84 graden kunnen fotograferen. En je kunt ook met de front camera’s foto’s maken met het bokeh effect (onscherpe achtergrond). Kortom, de specificaties van camera’s van de HTC U12+ zien er veelbelovend uit. Waar ik, kijkend naar de andere specs van het toestel, iets minder van overtuigd ben is de capaciteit van de accu. De U11+ had een 3930mAh krachtbron. De U12+ moet het doen met 3500mAh. Dat scheelt toch zo’n 15%. Nu is de Snapdragon 845 10% zuiniger dan de Snapdragon 835, maar als de camera’s zo goed zijn als de specs ons willen doen geloven, dan is de kans groot dat je die ook meer gaat gebruiken. En dat is dan weer slecht nieuws voor het uithoudingsvermogen van de accu. Een kleine troost is in dat geval de QuickCharge 3.0 support, maar dat had de U11+ ook al.

Kom maar op met deze HTC!
Zoals gezegd is zijn deze specificaties officieel nog niet bevestigd door de fabrikant en dat gaat voor 23 mei ook niet gebeuren. Hoe echt deze lijsten hieronder er ook uit zien. Het embargo dat op de afbeeldingen vermeld staat loopt op die dag om 10 uur in de ochtend (onze tijd) af. Ik hoop snel daarna een exemplaar van de U12+ in mijn handen te krijgen want de verbeteringen zien er veelbelovend uit. Maar goed, hieronder staat de volledige gelekte lijst met specs in drie delen.

Bron: Evan Blass (Twitter)