Geruchten
17 november 2016 - Ron Smeets

Dit zijn de eerste kiekjes van wat de Huawei P10 zou kunnen worden Afbeeldingen en specs van het volgende Chinese vlaggenschip duiken op

Terwijl de Noteoplossing van Huawei langzaam maar zeker in de winkels verschijnt en de Chinese fabrikant onlangs nog bekend maakte dat er van de P9 al meer dan 9 miljoen exemplaren over de toonbanken gevlogen zijn duiken nu al de eerste kiekjes en specs op van de vermoedelijke Huawei P10.

Enkele dagen geleden doken, via een benchmark test, al enkele specs op die aan het Huawei vlaggenschip voor 2017 gekoppeld werden. Wat daarbij het meeste opviel was de QHD (2560 x 1440) resolutie van het 5.5 inch scherm. Het zou voor het eerst zijn dat Huawei een dergelijke schermresolutie in een eigen smartphone gaat toepassen. Tot nu toe heeft de fabrikant altijd geroepen geen meerwaarde te zien in QHD, anders dan dat die schermen meer (en te veel) stroom verbruiken. Zelfs de Mate 9, met zijn 5.9 inch scherm, heeft nog gewoon Full HD resolutie.

De foto's die nu online opgedoken zijn tonen een toestel zonder verdere Huawei kenmerken, qua logo en zo. Hij lijkt wel op de P9, maar oogt ietwat smaller. Verder valt op dat er, in tegenstelling tot de P9, op deze vermeende P10 geen vingerafdruk scanner aan de achterzijde zit. Daarentegen is aan de voorzijde, onder het scherm wel weer een fysieke knop te zien. Dat zou dan de (gecombineerde) home button met vingerafdruk scanner kunnen zijn.

Al met al kan ik niet zeggen dat ik de P10, zoals die hier te zien is, mooier vind dan de P9. Uiteraard is de kans heel groot dat dit nog een (vroeg) prototype van de P10 is en dus zeker geen garantie bieden voor het uiteindelijke design en uiterlijk van de volgende Huawei P-series. Bovendien zal eerst ook nog maar eens moeten blijken of de kiekjes die we hier zien echt zijn. Dat is bij geruchten als deze nooit met enige zekerheid te zeggen. Het duurt nog zeker tot ergens in maart of april van volgend jaar (2017) voordat de Huawei P10 officieel het daglicht gaat zien. Tot die tijd kunnen we eigenlijk alleen afwachten en de kiekjes en 'lekken' die ongetwijfeld nog gaan volgen met de spreekwoordelijke korrels zout nemen.

Voor de volledigheid nog even de specs zoals die in de geruchten van dit moment genoemd worden:

- 5.5 inch QHD scherm
- Octacore Kirin 960 processor
- 4 of 6GB RAM
- 64, 128 of 256GB ROM
- 12 megapixel duo camera aan de achterzijde
- 8 megapixel front camera

Via (Chinees)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.