Nieuws
18 september 2019 - Luc Meijs

Dit weten we over de nieuwe Huawei Mate 30 serie Eerste toestel zonder officiële Google licentie

Op donderdag 19 september 2019 wordt alweer de nieuwste Mate serie van Huawei gepresenteerd en dit jaar zal het een hele bijzondere presentatie worden. Ondanks dat het toestel naar verwachting indruk zal maken met vele high end specs en features, zal er een rare vibe tijdens de reveal aanwezig zijn. Door de nog steeds actieve sancties op het merk vanuit de VS kon Google de fabrikant niet voorzien van een officiële licentie voor hun apps. Dit houdt in dat de volledige nieuwe Mate line up van de Chinese fabrikant geen toegang gaat krijgen tot de first-party apps van Google zoals de Play Store. Gezien de Play Store de primaire bron is voor het downloaden van apps is het nog maar de vraag hoe de fabrikant dit zo gaat oplossen dat de consumenten aan favoriete en meest gebruikte apps kunnen komen.
 
4 modellen, 4 camera’s, 4 kleuren
 
Er is al de nodige (betrouwbare) informatie uitgelekt omtrent de reveal van de Mate serie, hierin zijn al een aantal features van de nieuwe Mate 30 serie duidelijk te zien. Allereerst zal het toestel weer in vier varianten uitgebracht worden, een Huawei Mate 30 Lite, Mate 30, Mate 30 Pro en de luxe en waarschijnlijk peperdure Mate 30 Pro Porsche Design. Als instapmodel binnen deze serie komt Huawei met de Mate 30 Lite, dit model is volgens geruchten ongeveer gelijk aan de Huawei Nova 5i Pro die een tijd geleden al aangekondigd werd. Hieronder een opsomming van de verwachte specs van dit toestel;
 

Het toestel beschikt over behoorlijk wat specs, echter zal er geen in screen vingerafdrukscanner aanwezig zijn. Er is wel een punch hole aanwezig in plaats van een reguliere brede notch. Een prijskaartje is vooralsnog niet bekend voor dit model, echter
zullen we dit morgen te horen krijgen. Als volgende stap in de serie komt de reguliere Mate 30 hieronder een opsomming van de verwachte specs.
 

Over de reguliere Mate 30 is nog veel onbekend gezien er ook slechts een enkele afbeelding van de voorkant gelekt is. Zo weten we niet zeker wat de camera setup aan de achterzijde zal zijn en hoe deze komt uit te zien. Wel is duidelijk dat er is gekozen voor een kleine notch aan de voorkant van het toestel waarin we 2 lenzen zien, dit zal of een dual selfiecamera betreffen of een selfiecamera in combinatie met een depth sensor voor die leuke Bokeh effecten. Over de prijs van de reguliere Mate 30 is ook vooralsnog niets bekend. Als laatste in de line up van de Mate serie komt de Mate 30 Pro, de directe tegenhanger voor de Note 10+ van de Koreaanse rivaal en hier pakt Huawei ook groots uit. Hieronder de opsomming van de verwachte specs;
 

De Huawei Mate 30 Pro belooft op papier één van de beste, zo niet de beste smartphone van dit moment te worden. Het toestel zal volgens de geruchten over een ‘’waterfall screen’’ beschikken waarbij de randen compleet naar de achterkant van het toestel weg-curven. Onder het vernieuwde 90Hz display (voor het eerst dat een grote speler voor een hogere refresh rate kiest) vinden we wederom een in screen vingerafdrukscanner terug. Bovenin het scherm heeft de Mate 30 Pro een nogal brede, opvallende notch de waarschijnlijk een dubbele selfiecamera bevat met nog een depth sensor en andere features voor face unlock. De achterkant van het toestel is misschien nog wel het meest opvallend. In plaats van een vierkante module zoals bij de voorloper het geval was, kiest de fabrikant nu voor een ronde inkeping waarin 4 camera’s te zien zijn. Volgens de geruchten zullen alle 4 camera’s super slow motion ondersteunen waarvan 2 camera’s een 40 megapixel resolutie zullen hebben. De primaire camera wordt een 40 megapixel Sony IMX600 sensor en de tweede 40 megapixel zal een wide angle lens krijgen met een nog onbekende sensor. De 8 megapixel telefoto lens zal net als bij de P serie gebruikt kunnen worden om tot 5 á 10x optisch in te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. De laatste sensor betreft een ToF variant om diepte te berekenen. De Mate 30 en 30 Pro zullen beide 40W fast charging ondersteunen en reverse wireless charging tot een max van 27W. Ook voor de Mate 30 Pro is nog geen prijs bekend voor de Europese markt, echter gok ik op een start bij 1000/1100 euro gezien de prijs die de Mate 20 ten tijde van de release had. De Mate 30 en Mate 30 Pro zullen wederom in de nodige kleuren op de markt verschijnen al zijn de specs hiervan nog niet bekend.
 

Voor wie echt geld teveel heeft en/of op zoek is naar een one-of-a-kind toestel qua uiterlijk is er ook nog de Mate 30 Pro Porsche design. Intern is het toestel gelijk aan de reguliere Mate 30 echter is het design van het toestel hier helemaal omgegooid om een meer luxe look te hebben. De prijs van dit model zal naar verwachting rond de 1500 euro komen te liggen.
 

Geen Android en nu?
 
Huawei lijkt vooraf aan de presentatie zich niet druk te maken over de missende licentie, er zijn immers Huawei toestellen zonder deze licentie die al jaren prima functioneren in hun thuismarkt. Dit is echter Europa en daar hebben we nog geen ervaring met toestellen zonder de Play Store app om zo onze veel gebruikte en favoriete apps te downloaden. Volgens de CEO van Huawei, Richard Yu, zijn er tal van andere mogelijkheden waarmee Huawei de missende Google-diensten alsnog kan activeren en dat dit vrij eenvoudig zal werken voor de gebruikers. Yu geeft als voorbeeld dat een derde partij de Google-diensten kan installeren op je telefoon. Huawei is enkele maanden geleden een samenwerking aangegaan met een Portugese applicatiewinkel Aptoide echter is het nog niet duidelijk of deze samenwerking de oplossing zal bieden bij de Mate 30 serie. Wat belangrijk is om te melden is dat deze methode van via-via installeren gebruiksvriendelijk en soepel zal moeten werken voor de consument. Mits dit niet het geval is en gebruikers gaan zomaar ongeverifieerde APK files installeren om toch aan hun apps te komen, is het risico op malware reëel aanwezig.
 
Wij zullen zelf aanwezig zijn bij de officiële reveal van het toestel in München waar hopelijk al deze vragen beantwoord gaan worden, to be continued.