Wearables
12 juni 2015 - Ron Smeets

Dit was de Nokia smartwatch die door Microsoft de nek omgedraaid is Het slimme Finse horloge moest na de overname het veld ruimen

Online zijn afbeeldingen opgedoken van een Windows Phone smartwatch, met de codenaam 'Moonraker', die door Nokia ontwikkeld werd nog voordat de Finse fabrikant overgenomen werd door Microsoft. Kort na die overname besloot de nieuwe Amerikaanse eigenaar de ontwikkeling stop te zetten en dus kwam dit slimme Finse horloge nooit op de markt. Dat is althans het verhaal dat nu de ronde doet.

De afbeeldingen tonen volgens de bron van het bericht een vroeg ontwerp van de Nokia, maar ze lijken niet echt op de deelfoto's van een prototype, ook een gerucht overigens, uit 2013. Of dit dus ook het definitieve uiterlijk van de Nokia, of Lumia, smartwatch geweest zou zijn is iets dat we nooit zullen weten. Zelf vind ik hem nogal wat weg hebben van de eerste Samsung Gear. Van de andere kant lijken vierkante smartwatches natuurlijk al snel op elkaar.

Uiteraard hadden de ontwerpers van Nokia ook de bekende felle Lumia kleuren in het design verwerkt. Al lijken die hier nog iets feller dan we dat van sommige Lumia smartphones gewend waren en zijn.

Op de een van de afbeeldingen (zie hieronder) is ook al iets van de User Interface te zien. Het moge duidelijk zijn dat die heel erg veel weg heeft van de standaard Lumia / Windows Phone UI. Op zich zou dat blokkendoos ontwerp met de verschillende tegeltjes van de Metro UI zich wel goed lenen voor gebruik op een smartwatch denk ik.

Na de overname van Nokia hebben overigens ook wel enkele 'Microsoft' smartwatch geruchten de ronde gedaan, maar die hebben nog niet tot een fysiek product geleid. Ja, de Microsoft Band; die bestaat wel, maar dat is een fitness tracker en geen slim horloge.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.