Nieuws
05 februari 2018 - Ron Smeets

Dit kost de iPhone X met een tweejarig abonnement in Europa Zou jij 8 maandsalarissen willen ophoesten om met de Apple smartphone rond te kunnen lopen?

Vorige week maakte ik een vergelijking van de totale kosten, gerekend over de gehele abonnementsperiode van twee jaar, voor de iPhone X in Nederland, Duitsland en België. De conclusie was duidelijk. Wij hebben in Nederland nog steeds niks te klagen. Alle 4G prijsverhogingen van de afgelopen jaren ten spijt, smartphone gebruikers in onze buurlanden, en vooral Duitsland, zijn veel duurder uit. Dat bracht mij op het idee om de totale kosten voor een iPhone X met een tweejarig abonnement in de verschillende Europese landen op een rij te zetten. Wat betaalt de gemiddelde Italiaan, Deen of Roemeen in twee jaar tijd voor zijn of haar iPhone X? En hoe verhouden die kosten zich tot de gemiddelde maandsalarissen in die landen? Om een zo compleet mogelijk overzicht te maken heb in elk land, indien mogelijk, bij minimaal twee providers gekeken wat een iPhone X 64GB met een abonnement kost. Waar mogelijk heb ik ook een overzicht gemaakt van de kosten in combinatie met verschillende databundels – met een normale databundel en met veel of onbeperkte data. De resultaten zijn, dat mag ik wel alvast verklappen, verrassend. Zoals altijd heb ik gekeken naar de standaard aanbiedingen van toestel en abonnementen en niet naar speciale aanbiedingen. In totaal heb ik 72 providers in 32 landen met elkaar vergeleken. Lees en huiver. Zou jij acht maandsalarissen ophoesten om met een iPhone X rond te willen lopen? 

Databundels zijn niet overal even groot en duur (of goedkoop)
Voordat je onderstaande lijst bekijkt moet ik even iets opmerken. Natuurlijk bieden niet alle providers in alle landen dezelfde databundels aan. Dat maakt de vergelijking weliswaar iets lastiger, maar er zijn nu eenmaal verschillen in tarieven per land en soms zijn die, vergeleken met Nederland, heel erg groot. Zo betaal je in Griekenland al de hoofdprijs voor een abonnement met 6.5GB data en dan zitten er ook nog speciale voorwaarden aan dat gebruik. De abonnee mag namelijk niet de complete bundel, bijvoorbeeld, gebruiken voor video of muziek. Een deel moet verplicht gebruikt worden voor, bijvoorbeeld, Social Media apps. Griekenland is wel de grootste uitzondering. De meeste andere landen hebben dat soort regels niet. Wel zijn in sommige landen, zoals gezegd, de databundels gemiddeld kleiner. Op zich maakt dat voor de vergelijking van de totale kosten die een abonnee moet neertellen om twee jaar een iPhone X met abonnement te gebruiken niet heel erg veel uit. Waar mogelijk heb ik voor alle providers de prijzen van verschillende bundels opgenomen in de vergelijking. Die heb ik ingedeeld in vier categorieën; tot 20GB, tot 50GB, tot 100GB en Onbeperkt.

Nog enkele verschillen 
Er zijn ook landen waar een abonnement met toestel langer loopt dan 24 maanden. In Italië is dat bijvoorbeeld 30 maanden en een provider in Kroatië verdeelt de afbetaling van de iPhone over 36 maanden zodat het maandbedrag lager wordt. In alle gevallen heb ik de totale kosten van het toestel en abonnement opgenomen in de lijst en teruggerekend naar twee jaar. Dat is uiteindelijk immers wat ik in deze vergelijking naast elkaar wilde zetten. Zoals je zult opmerken heb ik niet alle EU landen vergeleken. In enkele landen, zoals Bosnië-Herzegovina zijn nog geen 4G netwerken actief en in sommige landen hoeven providers nog geen transparante weergave van alle kosten voor een smartphone met abonnement online te zetten. Enfin, ik ben van mening dat de 32 gekozen landen, en 72 providers, een prima beeld geven van hetgeen ik met deze vergelijking wil laten zien.

Moldovaren moeten meer dan 8 maandsalarissen ophoesten
De prijsverschillen tussen de verschillende landen zijn al opmerkelijk, maar het contrast wordt nog veel groter wanneer je de kosten gaat opzetten tegen de gemiddelde maandsalarissen van de inwoners per land (laatste kolom in onderstaande tabel). Daarvoor heb ik wel alleen gekeken naar de goedkoopste abonnementsopties per land. In onderstaande tabel dus de bedragen in de eerste of tweede (als er geen abonnement tot 20GB in combinatie met een iPhone X te vinden was) kolom. Dan blijkt dat een iPhone X, over twee jaar gerekend, de gemiddelde Nederlander tussen de 78 en 95% (afhankelijk van de gekozen provider) van één maandsalaris kost. Met andere woorden, die 1663 euro (voorbeeld van KPN) staat dus gelijk aan 87.5% van een gemiddeld Nederlands maandsalaris. In Duitsland ligt dat percentage tussen de 99.8 en 137.9% en in België tussen de 98.7 en 107.1%. Kortom, ook dan betalen consumenten in onze directe buurlanden meer dan ons. Maar het kan nog veel erger. Ik vermoed dat het aantal iPhones in Moldavië op de vingers van een paar handen te tellen zijn. Moldovaren moeten in twee jaar tijd voor een iPhone X met een abonnement afhankelijk van de gekozen provider in dat land meer dan 7 en meer dan 8 maandsalarissen ophoesten! Het goedkoopste iPhone X abonnement kost daar 1359 euro en de gemiddelde Moldovaar verdient per maand 180 euro! En zo zijn er nog wel een paar, voornamelijk Oost-Europese landen waar een iPhone X met abonnement een zware last is voor de gemiddelde consument. In Bulgarije kost hij meer dan 6 maandsalarissen, in Roemenië ruim 4 en in Tsjechië bijna 4.

Monegasken en Zwitsers voelen de kosten van een iPhone X het minst
In Zwitserland kost een iPhone X met een abonnement over twee jaar gerekend nog geen half maandsalaris – tussen de 42 en 48% - maar de Monegasken hebben het helemaal goed met 18.4%. Daar wonen dan bijna ook alleen maar miljonairs waardoor het gemiddelde maandsalaris op ruim 11.000 euro uitkomt. De gemiddelde Zwitser verdiend net iets meer dan 4300 euro. In vrijwel alle West-Europese landen liggen de kosten van een iPhone X met abonnement onder de grens van 1 maandsalaris, op een enkele uitzondering na waar die kosten net daarboven liggen, maar nog wel onder de 1.5 maandsalaris. Het enige West-Europese land dat buiten die boot valt is Portugal met 164 tot 179%. 

Nog een paar kleine opmerkingen. Swisscom, in Zwitserland, heeft alleen abonnementen met onbeperkt datagebruik. Het verschil in de tarieven wordt gemaakt door de maximale download snelheid. In de lijst hierboven heb ik voor de eerste kolom het Swisscom abonnement gekozen met de laagste snelheid en in de laatste kolom die met de hoogste snelheid. Het ‘onbeperkt’ abonnement van Vodafone in IJsland is niet echt onbeperkt maar met een bundel van 150GB. Voor de bepaling gemiddelde salarissen per Europees land heb ik gebruik gemaakt van diverse online bronnen en rapporten van de EU. In sommige landen liepen de berekeningen per bron wel een wat uiteen, maar daar heb ik die dan gemiddeld. Sommige salarisgegevens dateerden van enkele tot zeven jaar geleden. Daar heb ik een inflatiecorrectie op toegepast om een zo reëel mogelijk beeld te kunnen schetsen.