Nieuws
22 oktober 2015 - Ron Smeets

Dit jaar nog landelijke dekking Tele 2 4G netwerk Provider opent binnenkort ook haar eerste winkel

Eind deze maand bereikt T-Mobile, als derde van de drie grote providers, landelijke dekking met haar 4G netwerk. Binnen drie maanden zal Nederland echter een vierde landelijk dekkend 4G netwerk rijker zijn. Tele2 kondigde dat gisteren namelijk aan. De provider ligt daarmee naar eigen zeggen voor op schema.

Tele 2 is zo ongeveer de jongste speler op de Nederlandse mobiele markt. Ze waren wel al actief, maar dan als virtuele netwerk operator. Begin 2013 viel het bedrijf bij de 4G frequentie veiling 'in de prijzen'. In tegenstelling tot de drie bestaande providers heeft Tele 2 gekozen voor het bouwen van een 4G only netwerk. Dat betekent dus dat je persé een 4G toestel nodig hebt om klant van Tele 2 te kunnen worden. Heb je al een 4G toestel, dan kun je uiteraard gewoon kiezen voor een Tele2 sim only. Inmiddels vind je in de winkels bijna geen toestellen meer die geen 4G hebben, maar mocht je van plan zijn over te stappen naar Tele 2, en je hebt nog een 3G toestel dan moet je er dus rekening mee houden dat je een nieuwe smartphone zult moeten aanschaffen.

Er zal binnenkort meer bekend worden over de Tele2 abonnementen en -tarieven. De provider wil zowel consumenten als zakelijke klanten gaan werven en heeft de ambitie uitgesproken om 20% van de Nederlandse mobiele markt te veroveren. Dat is bepaald geen bescheiden doelstelling. Het zal mij dan ook benieuwen hoe agressief deze nieuwe provider de markt gaat betreden. Daarbij horen in ieder geval ook fysieke winkels. De eerste opent namelijk nog voor de Kerst haar deuren. Waar? Dat is nog niet bekend.

Uit het persbericht:
Aan het begin van 2013 bemachtigde Tele2 de mobiele frequentie licentie om een eigen mobiel netwerk te kunnen bouwen. Als eerste operator in de wereld kiest Tele2 voor de bouw van een 4G-only-netwerk. Hierdoor kan er optimaal worden geprofiteerd van de voordelen van de nieuwste LTE-technologieën. Bovendien kan Tele2 gebruik maken van de expertise uit Zweden, waar het bedrijf een van ’s wereld best presterende LTE-netwerken heeft.

De Nederlandse organisatie heeft het mobiele netwerk vanaf de grond af opgebouwd, waarbij maximaal gebruik werd gemaakt van Tele2’s eigen landelijke glasvezelnetwerk en de site sharing overeenkomst met T-Mobile.

Binnen 24 maanden na de ingebruikname van de eerste antenne, heeft Tele2 nu al 90% 4G outdoor populatie dekking. En in lijn met eerdere prognoses door Jeff Dodds, de CEO van Tele2 Nederland, ligt Tele2 op schema om tegen het einde van het eerste kwartaal volgend jaar landelijke dekking te bereiken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.