Nieuws
30 augustus 2014 - Ron Smeets

Dit jaar één en 'n kwart miljard smartphones over toonbanken

Het jaar duurt nog een maand of vier maar op basis van de verkoop in de eerste kwartalen en de verwachtingen voor de rest van 2014 zullen dit jaar waarschijnlijk ruim 1.25 miljard, smartphones verkocht worden. Een groei van 23.8% vergeleken met een jaar geleden, aldus een rapport van IDC.

De meeste smartphones worden al sinds 2011 verkocht in de zogenaamde ontwikkelende markten (Azië minus Japan, Oost- en Centraal Europa, het Midden Oosten, Latijns America en Afrika). Dit jaar ruim 920 miljoen dit, ofwel 32.4% meer dan 2013. In de ontwikkelde markten (West Europa, Amerika, Canada en Japan) gaan in 2014 ruim 331 miljoen smartphones over de toonbanken. Daar stagneert de groei ietwat (+ 4.9%).

Helemaal verrassend is het niet dat in de ontwikkelende markten veel meer smartphones verkocht worden dan in de rest van de wereld. Je praat namelijk over landen (India, China, Brazilië etc) waar meer dan 80% van de totale wereldbevolking woont. Toch zijn de 'ontwikkelde markten' relatief nog altijd de meest winstgevende gebieden voor smartphone fabrikanten. Daar ligt de gemiddelde toestelprijs nog rond de 340 Euro terwijl dat in de rest van de wereld zo'n 190 Euro is.

Dat heeft natuurlijk te maken met de bestedingsruimte van consumenten in ontwikkelende markten en het feit dat doordoor in die gebieden ook veel meer goedkopere toestellen aangeboden worden. Vaak door lokale fabrikanten en merken die daar prima van kunnen leven. Ik bedoel, 50 miljoen keer 50 Euro winst is even veel als 20 miljoen keer 125 Euro.

Onlangs bleek dat Android inmiddels al bijna 85% van de smartphone markt in handen heeft, wereldwijd. Volgens het rapport van IDC zal dat eind dit jaar al 88.4% zijn. Nu berekenen verschillende analisten doorgaans allemaal net iets andere marktaandelen (door een verschil in inzicht betreffende de 'verwachte' en 'geschatte' marktontwikkelingen en verkoopcijfers), maar het marktaandeel van Android groeit in ieder geval nog steeds, terwijl de meeste concurrenten eigenlijk alleen maar inleveren.

Volgens het rapport is het feit dat inmiddels meer dan 150 toestelfabrikanten Android smartphones maken een belangrijke drijvende kracht achter het succes en de groei van Android. Een nadeel is dat dicerse fabrikanten in ontwikkelende markten ultragoedkope Android toestellen produceren die kwalitatief slecht zijn. Google hoopt daar met Android One, voor goedkopere toestellen maar toch met redelijke hardware eisen, verandering in te brengen.

IDC waagt zich ook aan een voorspelling voor de ontwikkeling van de smartphone markt in de vier jaar na 2014. Volgens de analisten zet de huidige trend dat smartphone verkopen in ontwikkelende markten sneller groeien dan die in de andere delen van de wereld gewoon door. In totaal verwacht de analist dat in 2018 meer dan 1.83 miljard smartphones verkocht zullen worden, waarvan 79.5% in ontwikkelende- en 20.5% in ontwikkelde markten. De gemiddelde toestelprijzen zullen in beide markten dalen tot respectievelijk ca 310 Euro (ontwikkelde markten) en 160 Euro (ontwikkelende markten).

Opvallend is ook de groei van de phablet markt. Die wordt nog niet apart in de grafieken weergegeven maar op dit moment is 14% van alle verkochte smartphones een phablet (scherm tussen 5.5 en 7 inch). Dat zijn dus ruim 175 miljoen toestellen. In 2018 zou het aantal phablets meer dan 32% van de markt in beslag nemen, ofwel ruim 590 miljoen toestellen. En dan moeten we er maar even van uit gaan dat de kenmerken van phablets, met name qua schermgrootte, de komende vier jaar niet veranderen. Vier jaar geleden zou een toestel met een 4 inch display al tot de phablets gerekend worden, als die categorie toen al had bestaan. Anno 2014 is een toestel met een 4 inch scherm een 'mini' smartphone. 

IDC-Smartphone-Sales-1418 IDC-Smartphone-Rapport-1418

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.