Nieuws
18 februari 2009 - Tom Haagmans

Digital Watermarking: video's in je krant?

Situatie: de dag na de Champions League finale sla je de krant open en ziet een foto van een euforische spits die zojuist in de laatste minuut van de verlenging zijn ploeg op voorsprong heeft gebracht door vanaf twintig meter in de kruising te schieten. Heel misschien staat er ook een actiefoto bij maar hoe dan ook wil je het graag in bewegend beeld zien. Je hebt echter niet meer veel tijd dus je computer opstarten en zelf naar het filmpje gaan zoeken, als het al online staat, kost je teveel tijd. In deze situatie kan Digimarc uitkomst bieden.

Digimarc heeft een applicatie ontwikkelt waarmee je met elke telefoon (mits voorzien van een camera) een digitaal watermerk kan uitlezen. Dit watermerk bevat een link naar relevante content, bijvoorbeeld een video, website, foto, pdf of vCard. Het watermerk kan overal in verwerkt worden, bijvoorbeeld in billboards of winkelruiten maar zelfs in iets kleins en duns als een visitekaartje of een krant. De applicatie, clic2c, werkt op de iPhone, met Windows Mobile, met Symbian en met Android en is freeware.

Natuurlijk is het wel nog wachten op content. Die zit er echter wel aan te komen, er zijn al in verschillende landen pilots opgestart maar helaas nog niet in Nederland. Wel wist Jeri Owen, Vice President van Digimarc me te vertellen dat ze samenwerken met een krant die in heel Europa uitgebracht wordt. De naam wou ze nog niet zeggen, ook niet toen ik zei dat dat waarschijnlijk de Metro moet zijn. Zodra er echter een pilot start in Nederland krijgen wij een belletje en verschijnt er hier een post.

Hier onder een paar foto's van de applicaties (ik had helaas geen videocamera bij me) van de applicatie in combinatie met een visitekaartje. Je start de applicatie, die leest het watermerk uit en linkt vervolgens naar een online visitekaartje met meer informatie en een link om een vCard te downloaden. Grappig om te zien dat de applicatie ook prima draait op een "oude" Nokia N73!

Over de auteur: Tom Haagmans