Nieuws
24 november 2011 - Ron Smeets

DHZ tip: USB klepje van de Nokia Lumia 800 of N9 repareren

Gisteren viel mij een tweet van een lezer op bij wie het USB klepje van zijn Nokia N9 verbogen was. In mijn reviews van zowel de N9 als de Lumia 800 gaf ik al aan dat Nokia het betreffende klepje, dat heel fragiel oogt, best goed gemonteerd had, met genoeg 'vrije buigbaarheid' als je het een keertje 'te ver' open maakt.

Echter wanneer je het toestel met een open laadklepje in je (broek)zak stopt, dan kan dit (foto hiernaast) dus het resultaat zijn. Een verbogen klepje dat niet meer helemaal sluit.

De eigenaar van deze Nokia N9, (Jarno, aka Callmelocalhost) vertelde mij dat hij van plan was om een poging te doen het euvel zelf te verhelpen met een föhn en een speld. Met de warmte van de föhn en de 'hefboomwerking' van de speld hoopte hij dat het klepje teruggebogen kon worden naar zijn 'oorspronkelijke' vorm.

Welnu, na zo'n vijf minuten 'föhnen' en 'buigen' was dit (foto hieronder) het eindresultaat. Ofwel, het USB klepje sluit weer. Volgens Jarno zit er nog wel een klein 'deukje' in, maar, mede dankzij de magnetische sluiting, is het resultaat tot meer dan bevredigend. Mochten er lezers zijn die zelf een N9 of Lumia 800 hebben en dit probleem ook tegenkomen, dan is dit dus een handige 'Doe-Het-Zelf Tip'. Pas wel op dat je met de föhn niet het hele toestel 'warm stookt' want de N9 en Lumia 800 hebben natuurlijk niet de specs van een gemiddelde 'Sonim'.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.