Nieuws
14 augustus 2018 - Ron Smeets

Deze toestellen krijgen Android Pie De hamvraag bij iedere nieuwe Android versie; “Krijgt mijn smartphone hem ook?”

In de eerste week van augustus besloot Google dat het tijd was om de nieuwste Android versie officieel aan te kondigen. Android P, zoals hij tot dan toe bekend stond, is Android Pie geworden en zal de komende maanden beschikbaar komen voor alle fabrikanten. Zoals elk jaar wanneer een nieuwe Android versie uitkomt is ook nu de hamvraag; “Krijgt mijn toestel deze nieuwe Android versie ook?” In dit artikel zal ik de komende weken en maanden een lijst met fabrikanten en toestellen bijhouden waarvan bekend is dat ze zeker wel, of zeker niet, de Android Pie upgrade mogen verwachten. Sommige fabrikanten zijn er elk jaar als de kippen bij om te roepen dat bepaalde toestellen – meestal de high-end en mid-rang smartphones van het huidige en vorige modeljaar – de nieuwste Android versie zullen krijgen. Dat heeft echter geen enkele invloed op hoe snel die upgrade dan komt. Het kan enkele weken duren of een half jaar. Afwachten dus maar. In de tabellen hieronder staat per fabrikant per toestel (de meest gangbare modellen) of ze al dan niet geupgrade worden naar Android Pie. Staat er Ja (vetgedrukt dus) dan heeft de fabrikant in kwestie de Pie upgrade bevestigd. Gewoon ‘Ja’ betekent dat ik de kans groter acht dan 90%. Waarschijnlijk wil zeggen 50 – 75% kans. Onwaarschijnlijk is 10 – 49%. Uiteraard kunnen deze aanduidingen gedurende de komende weken en maanden veranderen wanneer fabrikanten zelf meer los laten over de eventuele Pie upgrades.

Samsung
De Koreaanse fabrikant heeft altijd wat langer nodig om de nieuwste Android versie geschikt te maken voor haar toestellen. Dat komt vooral doordat Samsung nogal wat eigen software en tools aan Android toevoegt. In principe, dankzij Project Treble, zou ook Samsung ervoor kunnen kiezen om eerst de Android versie te upgraden en haar eigen UI en software later apart te updaten. Dat kan voor alle toestellen die standaard uitgerust zijn met Android Oreo (Galaxy S9 en Note9 bijvoorbeeld). Of Samsung dat ook gaat doen is nog maar de vraag. Voor de vlaggenschepen en wat duurdere mid-range modellen uit 2018 en 2017 is de kans zeer groot dat ze Android Pie zullen ontvangen. Voor de goedkopere (J-Series) en iets oudere modellen lijkt die kans klein tot nihil. Mocht Samsung definitief uitsluitsel geven over bepaalde toestellen, dan voeg ik dat later uiteraard toe aan onderstaande lijst.

Galaxy S9(+)

Ja

Galaxy S8(+)

Ja

Galaxy S7(edge)

Nee

Galaxy Note9

Ja

Galaxy Note8

Ja

Galaxy A5 (2017)

Onwaarschijnlijk

Galaxy A5 (2016)

Nee

Galaxy A6(+) (2018)

Waarschijnlijk

Galaxy A8 (2018)

Waarschijnlijk

Galaxy J6 (2018)

Waarschijnlijk

Galaxy J5 (2017)

Onwaarschijnlijk

Galaxy J5 (2016)

Nee

Galaxy J3 (2018)

Onwaarschijnlijk

Galaxy XCover4

Onwaarschijnlijk


Huawei
De Chinese nummer drie van de smartphone wereld heeft nog geen al te beste reputatie als het gaat om het voorzien van haar toestellen met de nieuwste Android versie. Zeker als het gaat om de goedkopere toestellen uit de verschillende series. Tegenwoordig, vanaf 2018, liggen de prijskaartjes van de high-end Huawei smartphones uit de Mate en P-Series al heel dicht bij die van Samsung. Dat betekent dat we nu zeker mogen verwachten dat Huawei deze toestellen minimaal 1 en liefst 2 volledige Android upgrades geeft. We gaan het zien.

P20 Pro

Ja

P20

Ja

P20 Lite

Waarschijnlijk

Mate 10 Pro

Waarschijnlijk

Mate 10 Lite

Waarschijnlijk

P10 Plus

Waarschijnlijk

P10

Nee

P10 Lite

Onwaarschijnlijk

P Smart +

Waarschijnlijk

P Smart

Onwaarschijnlijk

Y6 (2018)

Onwaarschijnlijk

Y6 (2017)

Nee

Y5 (2018)

Onwaarschijnlijk

Y5 (2017)

Nee

 

Nokia
Het nieuwe Nokia timmert al meer dan een jaar aardig aan haar comeback. Hoewel je van een comeback in de smartphone business eigenlijk niet mag spreken. Het ‘oude’ Nokia heeft op smartphone gebied eigenlijk nauwelijks iets betekent. Natuurlijk, de N95 was een slimme telefoon met heel veel mogelijkheden en 8 jaar eerder was de 9110 Communicator dat ook al. Toch heeft dat Nokia in de touchscreen smartphone wereld nooit een serieuze rol gespeeld. Dat lijkt nu, onder de vlag van HMD Global en met de keuze voor Android, ten goede te veranderen. In West Europa is Nokia al de nummer 4 (na Apple, Samsung en Huawei) en in sommige landen qua verkoopaantallen zelfs al de nummer 3. Een van de grote beloftes die Nokia in 2017 deed was dat al haar toestellen uitgerust worden met de ‘standaard’ versie van Android (One of Go) en dat de toestellen minimaal twee jaar Android versie upgrades krijgen. Die belofte gold voor zowel de duurdere (400+ euro) als de goedkoopste toestellen (rond de 100 euro). Tot nu toe komt Nokia die belofte ook echt na!

7 Plus

Ja

6.1 (2018)

Ja

6 (2017)

Ja

8 Sirocco

Ja

8

Ja

5.1

Ja

5

Ja

3.1

Ja

3

Ja

2.1

Ja (Android Go)

2

Ja (Android Go)

1

Ja (Android Go)

 

Sony
De Japanse fabrikant moest ooit, met de komst van de eerste Xperia Z, een inhaalslag maken waardoor er elke zes maanden een modelupgrade uitgerold werd. Dat had negatieve gevolgen voor de Android versie updates van die toestellen. Bovendien stond (en staat) Sony bekend als een smartphone fabrikant die veel (overbodige en eigen) software en apps op haar toestellen installeert en dat ook nog eens doet met een eigen User Interface. Dat komt de snelheid van de Android versie upgrades ook niet ten goede, maar daarvoor is wel het al eerder genoemde Project Treble bedacht. Een scheiding tussen het OS van Android en de eigen UI en andere software van de fabrikant. Enfin, inmiddels, met de komst van de Xperia XZ series, heeft Sony ook weer voor een zes-maandelijkse modelupgrade cyclus gekozen. Een half jaar na de Xperia XZ kwam de XZ1 al en tijdens de IFA van 2018, weer een half jaar later, verschijnen de Xperia XZ3 modellen. Hieronder de lijst

Xperia XZ2

Ja

Xperia XZ2 Compact

Ja

Xperia XZ2 Premium

Ja

Xperia XZ1

Ja

Xperia XZ1 Compact

Ja

Xperia XZ

Waarschijnlijk

Xperia XZs

Onwaarschijnlijk

Xperia XZ Premium

Ja

Xperia X

Onwaarschijnlijk

Xperia X Compact

Onwaarschijnlijk

Xperia XA2 Plus

Ja (2019)

Xperia XA2 Ultra

Ja (2019)

Xperia XA2

Ja (2019)

Xperia XA1 Ultra

Onwaarschijnlijk

Xperia XA1

Onwaarschijnlijk

Xperia XA1 Plus

Onwaarschijnlijk

Xperia L2

Onwaarschijnlijk


LG
De tweede Koreaanse fabrikant heeft geen al te beste reputatie als het gaat om Android versie upgrades. Zelfs met de dure G-Series was het niet evident dat die een half tot een jaar na de release voorzien zouden gaan worden van de volgende Android versie. Dit jaar, mogelijk ook ingegeven door de Project Treble mogelijkheden, zouden in ieder geval de Oreo modellen van dit jaar een Pie upgrade mogen verwachten.

G7 ThinQ

Ja

G6

Waarschijnlijk

G5

Onwaarschijnlijk

V30s

Ja

Q7

Waarschijnlijk

Q6

Onwaarschijnlijk

LG K10

Onwaarschijnlijk

LG K8 (2018)

Onwaarschijnlijk


Motorola
Net als Nokia heeft ook Motorola gekozen voor standaard Android met nauwelijks tot geen eigen UI en andere apps. Daardoor kan de Chinees-Amerikaanse fabrikant haar toestellen ook snel en relatief eenvoudig (zonder al te veel ontwikkelkosten) voorzien van de nieuwste Android versies. Echter, dat lijkt wel alleen te gelden voor de modellen van dit jaar.

Moto G6 Plus

Ja

Moto G6

Ja

Moto G6 Play

Ja

Moto G5S Plus

Onwaarschijnlijk

Moto G5S

Onwaarschijnlijk

Moto G5 Plus

Onwaarschijnlijk

Moto G5

Onwaarschijnlijk

Moto G4 Plus

Onwaarschijnlijk

Moto G4

Onwaarschijnlijk

Moto Z3 Play

Ja

Moto Z2 Play

Ja

Moto Z2 Force

Ja

Moto Z3 

Ja

Moto X4

Ja

 

OnePlus
De Chinese fabrikant gaat er prat op dat ze haar smartphones minimaal twee jaar met nieuwe Android versies ondersteunen. Daar valt dan ook weinig op aan te merken.

OnePlus 6

Ja

OnePlus 5T

Ja

OnePlus 5

Ja

OnePlus 3T

Ja

OnePlus 3

Ja

OnePlus X

Onwaarschijnlijk

OnePlus 2

Nee

OnePlus One

Nee


HTC
Over HTC wordt al meer dan een jaar gespeculeerd hoe lang de Taiwanese fabrikant nog blijft bestaan als zelfstandig smartphone merk. Vorig jaar werd een deel van de smartphone divisie al verkocht aan Google. Deels om het Pixel project te kunnen redden en deels om zelf – met een injectie van meer dan 1 miljard dollar – te kunnen blijven bestaan. Een van de beloftes die HTC topvrouw en mede oprichter Cher Wang twee jaar geleden deed is dat HTC razendsnel de nieuwste Android versies zou gaan implementeren in haar toestellen. Welnu, dit is na twee jaar het resultaat – voor zover bekend – daarvan.

HTC U12+

Ja

HTC U11+

Ja

HTC U11

Ja

HTC U11 Life

Ja

HTC 10

Nee

HTC Desire 12+

Onwaarschijnlijk

HTC Desire 12

Onwaarschijnlijk


Honor
Na een korte afwezigheid op de Nederlandse markt heeft Honor met de komst van de Honor 10 besloten een Nederlandse comeback te maken. Eigenlijk is alleen de Honor 9 daardoor uit de picture gebleven. Heel erg scheutig is Honor niet als het gaat om de Android versie upgrades, maar dat zal alles te maken hebben met de strategie die moederbedrijf Huawei ook hanteert.

Honor 10

Ja

Honor 9

Onwaarschijnlijk

Honor 8

Nee

Honor 7

Nee

Honor 6X

Nee

Honor 6

Nee

Honor 5X

Nee

 

Wiko
Het Franse Wiko heeft nog weinig geroepen over eventuele Android Pie upgrades maar gezien de prijskaartjes en het verleden lijkt het onwaarschijnlijk dat Wiko toestellen die ouder zijn dan een jaar nog van dergelijke upgrades gaat voorzien. Maar… misschien verrassen ze ons J

View2 Pro

Waarschijnlijk

View2

Waarschijnlijk

View

Onwaarschijnlijk

View Prime

Onwaarschijnlijk

Lenny4

Onwaarschijnlijk

Harry

Onwaarschijnlijk

UFeel

Onwaarschijnlijk

Jerry2

Onwaarschijnlijk

Tommy2

Onwaarschijnlijk


Alcatel
Nog een Europees (oorspronkelijk Frans) monbiele telefoonmerk dat in Chinese handen beland is. Alcatel heeft een van de meest onhandige toestelnaam en -type conversies. In Barcelona, tijdens het MWC, werden drie toestellen onthuld waarvan deels twee of drie uitvoeringen gemaakt werden. Android versie upgrades zijn bij deze toestellen met prijskaartjes tussen 100 en 250 euro niet heel erg waarschijnlijk.

5

Onwaarschijnlijk

3v

Onwaarschijnlijk

3x

Onwaarschijnlijk

3

Onwaarschijnlijk

1x

Onwaarschijnlijk

Shine Lite

Nee

A5 LED

Nee