Concepten
09 augustus 2016 - Ron Smeets

Deze accu lost op in water Milieuvriendelijk? Of handig voor Mission: Impossible spionnen?

Praktisch bruikbaar is hij nog niet, maar enkele slimme Willy Wortels van de Universiteit van Iowa hebben een accu ontwikkeld die oplost in water. De Lithium-Ion batterij is gemaakt van een speciaal afbreekbaar polymeer composiet materiaal dat opzwelt in water en binnen 30 minuten uit elkaar valt en oplost. Dat klinkt heel erg milieuvriendelijk, maar ook als iets dat je zou kunnen tegenkomen in de standaard uitrusting van Misson: Impossible spionnen...

Momenteel hebben de knappe koppen in Iowa alleen nog een prototype ontwikkeld. Die is 1 millimeter 'dik en 6 bij 5 millimeter en heeft net genoeg capaciteit om een rekenmachine een kwartier van stroom te voorzien. Zoals gezegd, nog geen specs voor een praktisch bruikbare accu. De makers denken dat als ze in staat zijn een krachtigere variant te ontwikkelen die onder andere gebruikt zou kunnen worden in medische implantaten die tijdelijk dienst moeten doen zodat ze niet verwijderd hoeven te worden, maar zelf oplossen.

Er is wel nóg een kleine maar... De behuizing van de accu lost volledig op, maar de actieve componenten zijn niet oplosbaar. Die zijn wel zo klein dat ze zonder problemen door het lichaam afgevoerd worden. Heel erg milieuvriendelijk, als in: spoel je oude accu straks maar gewoon door het toilet, is deze technologie dus ook weer niet. Ik ben wel benieuwd of we dergelijke accu's ooit zullen gaan tegenkomen in dagelijkse gadgets.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.