Nieuws
25 mei 2015 - Ron Smeets

Deutsche gründlichkeit: Providers die 700 MHz frequenties kopen moeten 100% dekking en 50Mbps snelheid garanderen

Vorig jaar werd bekend dat, door een nieuwe Europese richtlijn, de 700MHz band vrijgemaakt gaat worden voor mobiele netwerken. Momenteel worden die frequenties nog gebruikt voor diensten als Digitenne. Wanneer de Nederlandse veiling van die frequenties gaat plaatsvinden is nog niet bekend, maar eind vorig jaar werd gesproken over beschikbaarheid rond 2020. De huidige licenties voor de 700 MHz band lopen nog tot 31 januari 2017. Pas daarna zullen de frequenties beschikbaar kunnen komen voor de mobiele providers.

In Duitsland heeft de overheid dezelfde plannen maar daar kan men sneller aan de slag gaan en ze stelt het ministerie bovendien een bijzondere voorwaarde aan de toekomstige eigenaren van die frequenties. Die moeten er namelijk voor zorgen dat ze uiterlijk in 2018 zorgen voor echt landelijke dekking, 100% dus, voor zowel mobiel belverkeer als snelle 4G internetverbindingen met een minimale download snelheid van 50 Mbps! In principe is de 700MHz band daar prima geschikt voor want technisch betekent het dat een lagere frequentie verder reikt. Voor dichtbevolkte gebieden zijn die iets minder geschikt maar in landelijke omgevingen zijn ze de ideale oplossing.

Ik zou het wel een goed idee vinden wanneer ze in Den Haag een vergelijkbaar besluit nemen, maar dan wel met de toevoeging dat de frequenties voor een 'redelijk' bedrag verkocht gaan worden. Dan houden de providers nog wat over voor de extra investeringen die ze vervolgens moeten doen in de landelijke gebieden en overal waar nu nog geen 'high speed 4G' beschikbaar is.

In Duitsland moeten de providers minimaal 600 miljoen Euro bieden voor een plekje op de 700 MHz band, maar verwacht wordt dat de veiling uiteindelijk enkele miljarden op zal leveren. Dat was ook het geval in 2010 toen Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone samen 4.4 miljard dokten voor de 4G licenties. Dat is iets meer dan hier in Nederland waar KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 samen 3.8 miljard Euro betaalden. Daarbij moet je wel bedenken dat Duitsland bijna vijf keer zoveel mobiele aansluitingen telt. Feitelijk kwamen de Duitse providers er dus een stuk beter vanaf en betaalden ze per aansluiting, grof gerekend, vier keer minder voor de 4G frequenties dan hier in Nederland.

Bron: RP-Online

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.