Nieuws
19 juni 2009 - Ron Smeets

Design zendmast van Ericsson

Je kent ze wel, die lelijke zendmasten waar ons landje inmiddels mee bezaait is. Op daken, langs wegen en zelfs in bosgebieden kom je ze tegen. Maar ja, als we altijd en overal bereikbaar willen zijn, en het liefst met HSDPA snelheden, dan moeten we daar natuurlijk wat voor over hebben.

Flauwekul, dachten ze bij Ericsson en ontwikkelden een 'design zendmast': functioneel en mooi. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is in ieder geval een leuk idee. Ik ben benieuwd wanneer de eerste 'design hoogspanningsmasten' opduiken ;-)))

Het persbericht:
Ericsson introduceert een nieuwe design zendmast: de Ericsson Capsule site. Deze kan er opvallend of juist onopvallend uitzien afhankelijk van de wensen. Hiermee speelt  Ericsson in op het groeiende probleem dat het steeds lastiger wordt plekken te vinden om zendmasten neer te zetten in steden en buitenwijken. Met de nieuwe designmast kunnen lokale autoriteiten sneller bouwvergunningen afgeven. De zendmast is ontworpen door de beroemde Scandinavische architect Thomas Sandell die ook de award-winnende Tower Tube ontwierp.

De Ericsson Capsule Site is een nieuwe innovatieve zendmast ontworpen voor gebruik in stadsgebieden. De designmast draagt bij aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving door het faciliteren van een snellere uitrol van mobiel breedband. De zendmast is net zo geschikt om een aandachtspunt op een dorpsplein te worden, als om weg te vallen tegen een achtergrond, bijvoorbeeld aan de kant van de weg. Met zijn ontwerp speciaal voor stadsgebieden en voorsteden voldoet de design zendmast uitstekend aan de toenemende behoefte aan internetdekking nu de vraag naar mobiel breedband steeds verder toeneemt.
 
Ericsson Capsule Site is een alles-in-één oplossing waar alle benodigde apparatuur al is ingebouwd. Hierdoor daalt de installatietijd met vijftig procent en vallen kosten tot dertig procent lager uit. Het product wordt geleverd in een innovatieve 'platte' verpakking, zodat de Capsule Site makkelijk te vervoeren is. De buitenkant is gemaakt van composiet en weegt slechts 800 kilo.
 
Door de mogelijkheid het uiterlijk aan te passen met kleuren en verlichting, hebben operators veel meer mogelijkheden om het basisstation te gebruiken als reclamezuil en bovendien kunnen ze het visuele effect van het basisstation in een stadsomgeving aanpassen. Het basisstation kan worden uitgerust met schermen en advertentieruimte waarmee operators extra inkomsten kunnen genereren.
 
Ulf Ewaldsson, Vice President en hoofd van de productgroep Radio Network bij Ericsson: "Ericsson streeft ernaar telecommunicatie voortdurend te herdefiniëren door gebruik van innovatieve technologie en design. Door zijn lage verbruik en innovatieve technologie en ontwerp onderstreept dit product onze doelstelling bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame samenlevingen. De Capsule Site biedt operators bovendien extra alternatieven voor zendlocaties en extra mogelijkheden voor inkomsten."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.