Toestellen
16 september 2010 - Chris Bannink

Dell Streak, grote telefoon, kleine tablet

Vanaf vandaag is de Dell Streak in Nederland te koop. Een tablet met een 5” touch screen dat als telefoon mooi, maar toch ook wel érg groot oogt en als tablet weer erg klein is, zeker vergeleken met het 9,7” iPadscherm.

Maar de Streak is dan ook bedoeld om in je broekzak of handtas te passen. Of, zoals Salesmanager Bas Dekker het omschreef: “Dit is een ideaal formaat om als navigatie apparaat nog op de vooruit van je auto te hebben. Indien het groter wordt, zie je te weinig van de weg”. En daar heeft hij een punt.

Gisteren, aan de vooravond van de Nederlandse introductie, was er voor zo’n twintig genodigden een bijeenkomst georganiseerd door Dell om kennis te kunnen maken met het apparaat. General Manager Renzo Taal trapte af en Salesmanager Bas Dekker deed de uitleg over de Streak. Een toestel dat Dell vooral ziet als ideaal om snel je sociale media als Twitter en Facebook mee te bedienen, je mail te checken en Youtube filmpjes op te bekijken. En ja, niet onbelangrijk, je kunt er ook mee bellen en mee navigeren, en dat is niet vanzelfsprekend voor een tablet. Dell-Bas-Dekker

De Dell Streak is een Android toestel, waar ik op zich een fan van ben, hoewel ik de opmerkingen van Android vader Google deze week niet helemaal kon plaatsen dat “Android niet geoptimaliseerd is voor tablets”. Van wat ik gezien heb werkt het prima. Wat wel erg jammer is dat de Streak ‘slechts’ een Android 1.6 versie heeft draaien. Volgens Bas Dekker komt er over enkele weken een upgrade naar Android 2.1 en eind dit jaar naar Froyo 2.2. De snapdragon processor belooft in ieder geval veel snelheid.

Het scherm is behalve zijn afmetingen ook bijzonder qua materiaal. Het is namelijk gemaakt van “Gorilla glas” waar we eerder hier al een filmpje van Engadget over lieten zien. Het management van Dell was niet te beroerd die test ter plekke nog eens over te doen. Ik heb een filmpje opgenomen met mijn HTC Desire.  Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was. Welke andere fabrikant durft deze test zo te doen? Verder heeft het toestel een 5 MP camera plus een VGA front camera voor video chat. Alle gewenste verbindingen zijn er aanwezig. Zie de specs helemaal hieronder.

Nadeel wat mij opviel in het ‘speelkwartiertje’ was dat bij het typen van een mail/sms in landscape modus je rechterhand telkens tegen de drie touch buttons aankomt, waardoor je scherm bijvoorbeeld verspringt. Wellicht een kwestie van wennen en kan ik er binnenkort wat langer aan wennen als ik een review exemplaar krijg. De adviesprijs is 599,- euro simlockvrij. Belcompany kondigde gisteren al aan dat het aanbiedingen heeft in al haar 173 winkels en online vanaf 0,- icm met een voice en data abonnement.

Mijn voorlopige mening: Ik geef de Streak op dit moment het voordeel van de twijfel. Prima voor navigatie doeleinden, mooi die maximale grootte om nog in je broekzak te passen, beetje onwennig aan je oor (maar daarvoor heb je een headset). Ik zal dit niet snel als 2e telefoon gebruiken, wellicht wel een optie in plaats van aparte navigatie. Voor het echte veelvuldige typen is dit apparaat minder geschikt, maar daarvoor is het ook niet bedoeld. Lees ook de mening van cowboy Ron hier.

De accessoire collectie van de Dell Streak (apart verkrijgbaar) is bijzonder uitgebreid en je vind er natuurlijk ook alles om het toestel in je auto als PND te gebruiken. Dell-Streak-Acc

Ik herhaal nog even de belangrijkste specs:
- 1 GHz Snapdragon processor
- 5 megapixel camera met LED flitser
- VGA front cam
- 16GB intern geheugen
- microSD geheugenkaart optie (max 32GB)
- Bluetooth
- WiFi
- GPS
- quad band GSM
- UMTS en HSPA support
- 3.5mm audio aansluiting
- 1530 mAh accu
- 152.9 x 79.1 x 10mm
- 220 gram

Over de auteur: Chris Bannink