Nieuws
20 december 2017 - Ron Smeets

Delen data WhatsApp met Facebook nu ook in Frankrijk verboden Derde Europese privacy waakhond grijpt in; hoog tijd dat de Autoriteit Persoonsgegevens wakker wordt!

Facebook en dochteronderneming WhatsApp liggen al een tijdje onder vuur vanwege het feit dat de platformen, die sinds 2014 van dezelfde eigenaar zijn, gegevens en gebruiksdata van gebruikers met elkaar uitwisselen. Als excuus wordt een betere gebruikservaring voor de gebruikers opgevoerd, maar iedereen weet dat die data natuurlijk ook commercieel uitgebuit wordt. Op zich niets mis mee, mits je daar als gebruiker helemaal van op de hoogte bent en te allen tijde ook zelf kunt bepalen of je dat wel of niet wilt.

Franse privacy waakhond volgt haar Engelse en Duitse collegae
Frankrijk is nu het derde Europese land, na Engeland en Duitsland, waar de lokale privacy waakhond, CNIL, een dergelijke data-uitwisseling als schending van de privacy van consumenten beoordeeld en beide bedrijven sommeert er mee te stoppen. Er worden zelfs nog iets krachtigere termen gebruikt. WhatsApp en Facebook zouden volgens de CNIL hiermee de fundamentele vrijheden van consumenten schenden. WhatsApp heeft tot januari de tijd om te stoppen met het delen van gebruiksinformatie en –gegevens met Facebook.

Een (tijdelijk) vinkje is niet voldoende
Na de overname van WhatsApp door Facebook, toen bekend werd dat accountinformatie van gebruikers uitgewisseld zouden gaan worden, heeft WhatsApp al haar gebruikers enkele weken de mogelijkheid gegeven om dat, middels een vinkje bij de instellingen, uit te zetten (zie afbeelding hieronder). De privacy waakhonden van Engeland en Duitsland vonden dat toen niet afdoende. Te meer omdat Facebook en WhatsApp op de achtergrond veel meer informatie over gebruikers deelden dan je met dat vinkje kon voorkomen. Frankrijk heeft zich nu dus ook bij die landen geschaard. Nederland houdt zich vooralsnog afzijdig wast betreft een onderzoek door onze privacy waakhond. Het wordt hoog tijd dat onze Autoriteit Persoonsgegevens wakker wordt. Of, beter nog, dat er Brussel, de EU dus, ingrijpt. Dit is nu precies zo’n probleem dat geknipt is voor Europese regelgeving.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.