Nieuws
13 maart 2015 - Ron Smeets

Dekking Nederlandse 4G netwerken in de Top 5 wereldwijd Maar in het lijstje met hoogste download snelheden zijn we een middenmoter

De Nederlandse 4G netwerken staan qua dekking wereldwijd in de Top 5. Dat is, op dit moment, natuurlijk vooral te danken aan KPN en Vodafone die al landelijke 4G dekking aanbieden, maar T-Mobile ligt minder ver achter dan je zou denken.

Er is voor het samenstellen van deze lijst gekeken naar de tijd die een 4G gebruiker toegang heeft tot de snelle verbinding. Op basis daarvan wordt dan de dekking van het netwerk berekend. Het resultaat van deze methode, Time on 4G, is dat het dekkingspercentage dus berekend is naar ratio van het aantal inwoners van een land en niet de geografische dekking.

In Nederland is dat nu, voor de drie providers samen, 80%. Uiteraard verschilt de dekking per provider nogal. KPN komt in het onderzoek als beste uit de bus met ruim 90%; Vodafone zit net onder de 80%. T-Mobile blijft met ca 65% iets achter, maar niet zoveel als je zou verwachten wanneer je naar de 4G dekkingskaarten van de verschillende providers kijkt. Dat heeft dus, zoals hierboven al genoemd, te maken met de methode waarmee gerekend is door de onderzoekers.

Kijkend naar de download snelheden, dan is Nederland op dit moment niet meer dan een middenmoter. Letterlijk, want onze 4G netwerken staan met een gemiddelde van 14 Mbps op de 13e plek van de 26 landen die in het onderzoek meegenomen zijn.

De prestaties van de drie Nederlandse 4G netwerken afzonderlijk zijn beduidend anders dan bij de dekking. T-Mobile heeft volgens dit onderzoek de hoogste (gemiddelde) download snelheid; ruim 20.2 Mbps, gevolgd door Vodafone met 13.9 Mbps. Het KPN netwerk presteert hier het slechtst; 10.4 Mbps.

Vergeleken met de rest van de wereld, althans de 26 landen die in het onderzoek meegenomen werden, staat Nederland dus op de vijfde plek met een gemiddelde dekking van 80%. De beste 4G dekking vind je in Zuid Korea (95%), Japan (86%), Kuweit (83%) en Hong Kong (81%).

De snelste 4G netwerken vind je in Spanje (18 Mbps), Finland, Denemarken, Zuid Korea (allen ca 17 Mbps) en Hongarije (16 Mbps). Nederland is daar dus op de 13e plek te vinden met 14 Mbps.

Meer grafieken kun je hier bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.