Nieuws
12 november 2011 - Ron Smeets

Deja vu voor Nokia; Roemeense overheid wil geld (terug?)

Toen Nokia in 2008 besloot om haar fabriek in Bochum (Duitsland) te sluiten kreeg de Finse fabrikant niet alleen de hoon, en woede, van de getroffen werknemers over zich heen maar ook een claim van de (lokale) Duitse overheid aan haar broek voor het terugbetalen van tientallen milioenen Euro's aan subsidie.

In Roemenië, daar waar Nokia ook een fabriek gaat sluiten, lijkt nu iets vergelijkbaars te gebeuren. De Roemeense overheid wil ook geld zien; zo'n 7 miljoen Euro dit keer.

De herkomst van dat geld is niet helemaal duidelijk. De Roemeense overheid heeft het over een (belasting)schuld die Nokia nog bij de staat heeft openstaan. Andere bronnen melden dat het zou gaan om transportkosten. Hangende de procedure heeft de Roemeense overheid wel alvast besloten beslag te laten leggen op eigendommen van Nokia in het land. Puur om te voorkomen dat Nokia die eigendommen verkoopt voordat de Finnen hun schuld bij de Roemeense staat ingelost hebben. Dit zou echter geen effect hebben op de fabriek zelf. Die kan (voorlopig) gewoon blijven door draaien.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.