Nieuws
19 mei 2015 - Ron Smeets

Deja-vu: T-Mobile heeft het snelste 4G netwerk Ruim 84.000 speedtests leiden tot dezelfde conclusie als mijn eigen 4G tests

Vorige maand heb ik zelf over een periode van enkele weken op de 4G netwerken van de drie grote providers meer dan 300 snelheidstests uitgevoerd. Daaruit bleek dat daar waar T-Mobile 4G dekking heeft de provider gemiddeld ook de hoogste up- en download snelheden levert. Mijn tests heb ik uitgevoerd in de regio Zuid Limburg (waar zowel KPN als Vodafone en T-Mobile) 4G dekking bieden.

Vandaag stuurde de magenta provider een persbericht rond dat mij een deja-vu bezorgde. Uit ruim 84.000 Speedtests die de afgelopen periode door klanten van de drie providers uitgevoerd zijn blijkt dat de gemiddelde up- en download snelheden van T-Mobile 4G het hoogst liggen. Maar dat niet alleen, net als bij mijn tests blijkt dat KPN gemiddeld het 'langzaamste' 4G netwerk heeft. De resultaten van de tienduizenden snelheidstests zijn onderzocht door een onafhankelijk bureau, DIKW.

Wat mij verder nog opviel is dat uit het testrapport is dat daarin ook melding gemaakt wordt van het feit dat Vodafone in Maastricht nagenoeg hetzelfde presteert als T-Mobile. Iets dat ik enkele weken geleden ook al concludeerde. Niet dat ik mijzelf nu op de borst wil slaan, maar ik ben wel blij dat de resultaten grotendeels vergelijkbaar zijn. Zelf ben ik overigens bezig met een tweede ronde met 4G tests, rekening houdend met enkele aanbevelingen van lezers en andere experts naar aanleiding van mijn vorige tests. Daarvan zal ik over enkele weken verslag doen.

Uit het persbericht:
Uit het DIKW-rapport blijkt verder dat de downloadsnelheid van T-Mobile in 18 van de 20 top-steden significant hoger is dan die van KPN en Vodafone (Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, Haarlemmermeer, Den Bosch en Zoetermeer). Alleen in Rotterdam en Maastricht zijn de verschillen tussen T-Mobile en Vodafone niet significant.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.