Entertainment
26 oktober 2012 - Ron Smeets

Deja vu: LG Nexus 4 prototype verloren in een bar

Van de LG Nexus 4, die aanstaande maandag (29 oktober) onthuld zal worden, is al heel wat uitgelekt. Zoveel dat een (groot) deel van die 'lekken' wel haast bewust, door LG en/of Google, zelf in scene gezet moeten zijn.

Het meest recente verhaal is daar wellicht ook onderdeel van. Een vreemd 'iPhone 4 deja vu', maar met een iets ander verloop; Medewerker 'verliest' een prototype in een bar. Eerlijke vinder wil het toestel teruggeven (zonder er iets over te publiceren door zich bij een grote site of krant te melden). Hij belt Google en wordt vervolgens 'verblijd' met de melding dat hij mogelijk een misdaad begaan heeft.

Ok, dit is het verhaal in een notendop. De hele Nexus 4 in bar verloren saga is veel uitgebreider en best spannend ;-) Het gebeurde al op 19 en 20 september. Nadat het toestel gevonden werd door een muziekant, en barman (Jamin Barton, foto) van de 500 Club, in San Francisco werd, die niet wist dat het een LG Nexus 4 was, werd hij opgeborgen bij andere verloren en vergeten mobiele telefoons. Volgens Jamin worden er gemiddeld 20 toestellen per week vergeten in die bar. "Normaal komen de eigenaren binnen een kwartiert wel weer naar binnen gerend om hun telefoon op te halen. In dit geval niet".

Toen het toestel na meer dan een dag nog steeds niet opgehaald was door de eigenaar liet Jamin hem zien aan een klant die meer van smartphones wist. Die persoon, Dave genaamd, herkende het toestel meteen als zijnde de LG Nexus 4, een toestel dat nog niet in de winkels lag (en zelfs nog niet aangekondigd is). Daarop besloten de mannen om maar eens met Google te bellen. Die waren bepaald 'not amused' en lieten Dave weten dat hij mogelijk medeplichtig was aan zaken die het daglicht niet konden verdragen. Uhhm, Dave belde nota bene met de intentie het toestel terug te geven!

Enfin, ze kwamen in contact met Brian Katz, een beveiligings medewerker van Google. Vervolgens stelden de twee mannen, naar eigen zeggen, voor  het toestel een dag later om 12 uur aan Katz, die zich wel zou moeten kunnen legitimeren, te overhandigen. Katz wilde daar echter niet aan meewerken en direct naar de 500 Club komen om het toestel asap terug in de handen van Google te krijgen. Dat maakte hij op een dusdanige manier duidelijk dat de eerlijke vinder zich op momenten bedreigd voelde door de Google medewerker. Daarop besloot Jamin met het toestel naar een optreden te gaan, op een andere lokatie, waar hij die avond nog moest spelen.

Brian Katz van Google kwam kort daarna bij de 500 Club binnen en was behoorlijk teleurgesteld dat Jamin, en de Nexus 4, er niet meer waren. Hij werd volgens de andere barmannen behoorlijk opdringerig en herhaalde meerdere keren dat hij de bar niet in de problemen wilde brengen en dat ze, als ze niet mee zouden werken, aangeklaagd konden worden. Dat viel niet zo goed bij de barmannen die Katz vervolgens op pad stuurde met foutieve informatie over de plek waar Jamin Barton, en de Nexus 4, waren. Het werd een lange zoektocht voor Katz, die avond. Uiteindelijk kwam hij een bevriende advocaat, en muziekliefhebber, tegen, Ragi Dindial. Dat gebeurde volgens het verhaal rondom de hectiek een fatale schietpartij waarbij de politie een crimineel met een automatisch wapen 'onschadelijk' maakte. Die advocaat (Dindial) wist de verblijfplaats van Jamin Barton te achterhalen met behulp van zijn kennis van San Francicso's muziekscene. Enfin, rond één uur 's nachts was de Nexus 4 weer in veilige 'Google handen'.

Om de zaak stil te houden bood Katz Barton een gratis telefoon ter waarde van 300 dollar aan, mits hij niets over het hele gebeuren zou (laten) publiceren. Dat aanbod heeft Barton duidelijk afgeslagen, getuige het artikel in Wired ;-) Al met al een bijzonder vreemd verhaal dat echt gebeurd lijkt te zijn maar zomaar ook helemaal in scene gezet kan zijn door Google, samen met de 500 Club (voor de gratis publiciteit).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.