Nieuws
10 november 2010 - Ron Smeets

'Degelijkste' smartphones zijn van Apple, Motorola en HTC

Over het algemeen doen fabrikanten altijd heel erg geheimzinnig over het percentage toestellen dat binnen een bepaalde periode ter reparatie (al dan niet onder garantie) aangeboden wordt. De diverse reparatie bedrijven (zoals Dynafix) hebben dikke geheimhoudingscontracten en de fabrikanten zeggen er ook zelden iets over.

Square Trade, een bedrijf waar je in de VS garantie (lees: uitgbreide verzekering) op toestellen kunt kopen heeft een aantal onderzoeksresultaten gepresenteerd over het uitvalpercentage van Smartphones in de VS. Daaruit blijkt dat Apple, Motorola en HTC de smartphones maken die het minst vaak kapot gaan. BlackBerry doet het wat dat betreft een stuk minder goed.

Helaas zitten bij de onderzoeksrezultaten geen gegevens van de twee grootste merken op de Europese markt, Samsung en Nokia. Ook worden er, behalve dat men 50.000 defecte smartphones heeft betrokken in dit onderzoek, geen specifieke aantallen genoemd, alleen percentages. Square Trade heeft wel onderscheid gemaakt tussen toestellen die terugkomen vanwege een 'ongelukje' (valschade bijvoorbeeld) en toestellen die om een andere reden defect geraakt zijn. De verhouding tussen deze twee 'redenene' is overigens 75% (ongelukje) vs. 25% (andere defecten).

Square Trade heeft in haar onderzoek ook al de iPhone 4 meegenomen. Daarbij wordt het verwachte uitvalpercentage na 12 maanden berekend omdat het toestel immers pas een maand of vijf in de winkels ligt. Ze hebben daarnaast ook de iPhone 3GS in het onderzoek betrokken. Die cijfers zijn natuurlijk wel al bekend en die houd ik dan ook maar even aan.

Kijkend naar de algehele betrouwbaarheid, dan scoren Apple en Motorola veruit het beste met een uitvalpercentage van 2.3% (na 12 maanden dus). HTC is een goede derde met 3.7%. Van alle BlackBerries moet gemiddeld 6.3% binnen 12 maanden naar een reperateur. Da's niet bijster goed. Kijk je echter naar het specifieke uitvalpercentage door 'ongelukjes', dan zijn het juist de BlackBerries die daar het minst 'last' van hebben (6.7%), gevolgd door Apple (9.4%) en Motorola en HTC met beiden 12.2%. Zoals gezegd, Samsung en Nokia worden (samen met de andere smartphone fabrikanten op de Amerikaanse markt) op één hoopje geveegd 'Other'. Daar valt in detail dus weinig over te melden. Smartphone-retour-VS

Hieronder kun je nog een grafiek zien waarin staat hoe de uitvalpercentages van Smartphones zich verhouden tot andere (mobiele) gadgets. Daarbij valt natuurlijk vooral op dat de 'dumbphones' het grootste uitvalpercentage hebben (6.9%) en dat de Smartphones na Digitale Camera's het minst kapot gaan. Dat verschil zal ongetwijfeld ook te maken hebben met hoe de gemiddelde gebruiker er mee omgaat. Smartphone-retour-VS-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.