Nieuws
27 oktober 2015 - Ron Smeets

Definitief einde aan roaming kosten binnen de EU vanaf 15 juni 2017 Maar providers krijgen wel de mogelijkheid om 'permanente roaming' extra te belasten

Er is binnen het Europees Parlement meer dan tien jaar gedebatteerd en gesoebat over het afschaffen van roaming kosten voor bellen, sms'en en mobiel internet voor inwoners van EU landen die naar andere landen binnen de EU reizen. Aanvankelijk zouden al deze roaming kosten eind dit jaar afgeschaft worden. Dat ging echter niet door omdat sommige landen bang waren voor de omzet van hun (duurdere) providers. Na hernieuwd overleg bereikten de diverse lidstaten in juni alsnog een akkoord. Gisteren heeft het Europees Parlement het zogenaamde Telecompakket ook formeel aangenomen. Mobiele roaming kosten binnen de EU zullen vanaf 15 juni 2017 verleden tijd zijn.

Ter voorbereiding op de afschaffing in 2017 zullen de huidige maximale roaming tarieven op 1 april 2016 fors dalen. Bellen vanuit het buitenland kost dan maximaal 5 cent per minuut (6,05 cent inclusief BTW), 2 cent voor het versturen van een SMS (2,42 cent inclusief BTW) en 5 cent per MB dataverbruik (6,05 cent inclusief BTW). Vergeleken met de huidige tarieven is dat een daling van 50 tot 75% Bijzonder is wel dat er nog geen nieuw maximaal tarief is bepaald voor het ontvangen van gesprekken in het buitenland. Dat wordt later vastgesteld en zal naar verwachting lager zijn dan het tarief voor bellen vanuit het buitenland, zo zegt de EU. Op zich niet gek want dat is nu ook al zo (19 cent per minuut bellen, 5 cent per minuut om gebeld te worden).

Goed nieuws dus voor iedereen die regelmatig met smartphone andere EU landen bezoekt. Toch zijn er twee kleine 'maren' toegevoegd aan het Telecompakket. Providers die kunnen aantonen dat het afschaffen van de roaming kosten een negatieve invloed hebben op binnenlandse tarieven dan mogen ze in bepaalde gevallen een minimale meerprijs in rekening brengen. Dat klinkt nogal vaag en ik ben dan ook benieuwd of we daar in de praktijk nog iets van gaan merken na 15 juni 2017, of dat het een afreken model wordt dat tussen de providers onderling gaat gelden. Overigens moeten die providers wel goedkeuring krijgen van de nationale telecom toezichthouders (in Nederland is dat de Autoriteit Consument en Markt). Die bepalen uiteindelijk of de meerprijs terecht in rekening gebracht wordt en kunnen de hoogte ervan aanpassen of de meerprijs zelfs helemaal afschaffen.

De tweede 'maar' in het besluit heeft te maken met het voorkomen van misbruik van de regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan 'permanente roaming'. Je sluit dan een abonnement af in een land waar de mobiele tarieven lager liggen dan hier, maar gebruikt dat abonnement vervolgens, zonder roaming kosten, vrijwel alleen en continu in Nederland. In dat geval mogen providers ook een meerprijs in rekening brengen. Die moet wel lager zijn dan de huidige maximale roaming tarieven (dus niet die van 1 april 2016!). Shoppen voor een goedkoop buitenlands abonnement zal dus niet lonen.

Het is echter nog niet bekend wat de criteria worden voor 'permanente roaming'. Gesproken wordt over de invoering van een zogenaamde 'fair use policy' hiervoor. Maar wat wordt dan 'fair'? Drie maanden? Een half jaar? Daarover moeten de diverse nationale toezichthouders en de Europese Commissie de komende maanden nog een ei leggen. Vakantiegangers, ook iedereen die meerdere keren en/of weken per jaar naar de zon of sneeuw reizen, hoeven zich uiteraard geen zorgen te maken. Degelijk gebruik gaat zeker niet onder de 'permanente roaming' regels vallen.

Bron: EU

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.