Nieuws
19 november 2005 - Gerben Mak

Deense 3G veiling: licentie voor de helft!

De Deense National IT & Telecom Agency heeft ondernemingen uitgenodigd om te bieden op de vierde 3G kavel van Denemarken. In 2001 tijdens de Europese 3G veilinghausse werden reeds drie licenties vergeven aan TeliaSonera, Orange (France Telecom) en H3G/TDC. Elke onderneming betaalde 950 miljoen Deense kronen. In 2004 werd Orange Denemarken echter van de hand gedaan door FT aan TeliaSonera. Die laatste moest daardoor één van zijn twee licenties inleveren. Het is deze licentie die nu opnieuw geveild zal worden.

Interessante vragen zijn natuurlijk welke telecom onderneming nu, met de kennis van het uitblijvende UMTS succes anno 2005, overweegt te gaan bieden. En voor hoeveel zal de licentie dan worden vergeven. Het schijnt dat de tweede operator van Denemarken, Telenor, interesse heeft. Officieel heeft zij echter nog niet besloten deel te nemen. Analisten denken echter dat Telenor de enige bieder zal zijn. Koopje, zou je nu denken! Helaas - de National IT & Telecom Agency zag de bui al hangen en heeft een minimum prijs van DKK430 miljoen ingesteld. Waaruit we dus kunnen afleiden dat de Deense UMTS licenties in 4 jaar tijd in waarde meer dan gehalveerd zijn.

Voor wie interesse heeft: biedingen moeten voor 2 december ontvangen zijn. 19 december volgt de uitslag, en hierover kan niet worden gecorrespondeerd. ;-)

Over de auteur: Gerben Mak