Nieuws
07 december 2006 - Ron Smeets

Deens onderzoek: GSM straling niet kankerverwekkend

De zoveelste. . . dat dacht ik zelf ook, maar toch onderscheidt dit Deense onderzoek zich van vele anderen door het feit dat er maar liefst meer dan 420.000 proefpersonen onderzocht zijn.

Tijdens het onderzoek zijn de verschillende vormen van belgedrag en combinaties daarvan getest en men heeft geen enkele aanwijzing kunnen vinden dat de straling van mobiele telefoons schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van de beller.

De proefpersonen, 357.500 mannen en 62.500 vrouwen zijn gedurende meerdere jaren gevolgd, beginnend tussen 1982 en 1995 tot en met 2002. De medische gegevens en het aantal diagnoses van kanker binnen die groep zijn vergeleken met die van de rest van de Deense bevolking en daaruit bleek dat er percentueel nauwelijks verschil is tussen beide groepen.

Volgens de onderzoekers is hands-on mobiel bellen tijdens het autorijden de enige echt ongezonde bezigheid als het gaat om het gebruiken van een mobiele telefoon.Gerelateerde links:
UMTS straling niet gevaarlijk voor de gezondheid
Mobieltjes even verslavend als roken
GSM's verhogen de kans op hersentumor
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Straling van GSM niet (on)gezond

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.