Nieuws
17 mei 2015 - Ron Smeets

Deca core MediaTek processor houdt hoofd koeler dan octa core Qualcomm Gelekt testrapport van de Helio X20 versus de Snapdragon 810

De afgelopen dagen is MediaTek al enkele keren in het nieuws geweest. Ja, de fabrikant levert al langere tijd processors voor smartphones, maar tot nu toe zijn die vooral terug te vinden in low-end en mid-rang smartphones. De Taiwanese chipmaker presenteerde vorige week de eerste deca core processor (10 rekenkernen). Een nieuwe high-end chip die bedoeld is voor gebruik in dito smartphones. Kort daarna werd bekend dat steeds meer grote (en bekende) fabrikanten interesse tonen voor MediaTek processors, ook voor hun duurdere, high-end, toestellen. Voeg daar aan toe dat concurrent Qualcomm met het verlies van de order om de nieuwste, en best verkopende, high-end Android smartphone van een processor te voorzien, de Galaxy S6 (edge), en je snapt dat MediaTek het perfecte moment gekozen heeft om de aanval op Qualcomm te (her)openen. De chipmaker is op het juiste moment even volop in het nieuws. Slim gespeeld.

De volgende stap in de strijd van Mediatek tegen Qualcomm is ook al ingezet. Een van de redenen dat het even niet zo goed gaat bij Qualcomm zijn de berichten over het te heet worden van de Snapdragon 810 processor. Hoe 'toevallig' dat dan net nú een testrapport 'uitlekt' waarin de Helio X20 en de Snapdragon 810 met elkaar vergeleken worden. Beide processoren zijn een half uur aan dezelfde tests onderworpen en wat blijkt? De Helio X20 houdt het 'hoofd' een stuk koeler dan de Snapdragon 810. In de grafiek hieronder kun je zien dat het temperatuurverschil uiteindelijk meer dan 10 graden is, in het voordeel van de MediaTek chip.

Tijdens de test werden de processors in een smartphone met Android 4.4.4 Kit gestopt. De gebruikte toestellen hadden geen Bluetooth of mobiel netwerk. Vervolgens werd (via een WiFi verbinding) eerst 10 minuten op het internet gesurft, gevolgd door 10 minuten Asphalt 8 spelen (graphics 'high') en 10 minuten Modern Combat 5.

Aanvankelijk bleef de Snapdragon 810 iets koeler. Tijdens het browsen gebruikte de Qualcomm processor alleen de 'langzamere', en energiezuinigere, rekenkernen terwijl de MediaTek na enkele minuten al iets snellere cores bij moest schakelen. Daarna, tijdens het gamen, liep de temperatuur van de Snapdragon echter sneller, en hoger, op dan die van de Helio.

Hoeveel waarde aan deze 'gelekte' tests gehecht moet worden zal toch echt moeten blijken wanneer de Helio processor in de eerste echte smartphones getest kan worden. Tot die tijd is het leuk om te weten dat de MediaTek koeler blijft, maar dat is dan ook alles. Hieronder nog twee screenshots uit het testrapport waarin de tests en de omstandigheden beschreven worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.