Accessoires
29 juli 2009 - Roel Veenstra

De Zii Egg: een media-apparaat of aspirant smartphone?

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat hardwarefabrikant Creative een media-apparaat heeft ontwikkeld met touch screen en dualcore processor, waarbij gekozen kan worden uit twee open source besturingsystemen: Plaszma of Android.

Hoewel het apparaat ook voor de gewone man beschikbaar is, lijkt de lancering zich vooral te richten op software ontwikkelaars.

De ontwikkelingen in het apparaat lijken zich grotendeels te concentreren op grafische verbeteringen. Zo ondersteunt het op Linux 2.6 gebaseerde besturingssysteem Plaszma  1080p videomateriaal via HDMI. Met Android kan het deze 1080p content ook via de video-out naar een ander apparaat sturen. Ook 720p video wordt ondersteund. Bovendien is Open GL ES voor 3D grafische toepassing beschikbaar. Verder zijn er twee camera’s aan boord: een HD capable camera aan de achterkant en een VGA camera voor videoconferencing aan de voorkant. De Zii Egg is uitgerust met de ZMS 05 processor; de door Creative zelf ontwikkelde Zii-processor, die is opgebouwd uit twee ARM-926-cores. Deze is speciaal voor mediatoepassingen ontworpen. Het apparaat heeft 256MB ram en geheugen afhankelijk van de uitvoering 32GB opslagruimte. De versie met 32GB geheugen kost los 399 dollar, maar voor ontwikkelaars is er een package-deal zonder opslaggeheugen voor 199 dollar.

De prestaties zijn te bewonderen op een 3,5 inch capacitief 10-punts multigesture touch screen met een resolutie van 480x320 pixels. Natuurlijk ontbreken uitgebreide connectiviteitsopties niet. Er is GPS, Wi-Fi en Bluetooth 2.1+EDR aanwezig. Een accelerometer , lichtsensor en een SDHC-kaartslot kunnen niet ontbreken. Creative heeft ook hun X-Fi audioprocessor en de Opera Mobile 9.7 internetbrowser toegevoegd.

Al met al lijkt de Zii Egg een compleet apparaat met een aantrekkelijk pakketje aan opties. Toch gaat het hier niet om een smartphone, zoals tweakers.net suggereert. Ondanks verschillende connectiviteitsopties kan je niet met het toestel bellen. Zowel qua vormgeving als besturingssysteem doet de Zii Egg toch een gooi naar de iPhone. Daar zal de speciaal ontwikkelde processor ook aan bijdragen. De tijd is echter waarschijnlijk nog niet rijp voor een niet multipurpose mobiel zonder GSM mogelijkheden. Creative’s video zich vooral op software ontwikkelaars en de aankoop is vooral in bulken aantrekkelijk. Wat voor toekomst zal dergelijk toestel hebben? Is het een toestel voor hobbyisten of toch een kaper op de smartphone markt?

http://www.youtube.com/watch?v=CZ6It6z05rg
Over de auteur: Roel Veenstra