Toestellen
14 juni 2016 - Ron Smeets

De Xperia X kan toch overleven onder water (video) De nieuwe Sony Xperia\'s zijn formeel echter niet meer waterdicht

Ooit was smartphonefabrikant Sony de eerste die op de proppen kwam met een écht waterdichte smartphone; de Xperia Z. Een toestel, en trouwens ook een tablet, waarmee je letterlijk kon zwemmen. En tegen het advies van de fabrikant in ook in de Middellandse Zee ;) De volgende Xperia Z modellen bleven die waterdichte certificering ook houden. Helaas bleek af en toe ook dat er toch water in de toestellen kon binnendringen en uiteindelijk mocht Sony het predicaat 'waterproof' in sommige landen zelfs niet meer voeren. Sterker nog, Sony gaf uiteindelijk zelf ook het advies om de toestellen niet meer onder water te gebruiken.

Bij de introductie van de Xperia X series, begin dit jaar rondom het MWC in Barcelona, verdween de waterdichte certificering helemaal. Op zich jammer aangezien ik de afgelopen jaren best veel plezier heb beleefd aan het testen van de diverse waterdichte Xperia Z modellen ;)

Maar goed, inmiddels verschijnen her en der de eerste testexemplaren van de Xperia X (ik heb er helaas nog geen, Sony! ;)) en de Xperia X Compact en uiteraard kunnen sommigen het toch niet laten om het toestel onder water te dompelen. Welnu, zoals je in onderstaande video kunt zien valt het resultaat bepaald niet tegen. Letwel, daar waar de Xperia Z modellen in aanmerking kwamen voor garantie wanneer er tijdens het zwemmen iets mis ging geldt dat natuurlijk niet voor de Xperia X series. Houd daar dus zeker rekening mee mocht je er binnenkort eentje aanschaffen en meenemen naar het zwembad of strand!

Via (YouTube)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.