Entertainment
26 oktober 2014 - Ron Smeets

De Walibi Holland app; twee jaar later Informatie over wachttijden, tickets en nog veel meer

In de zomer van 2012 presenteerde Walibi Holland, als een van de eerste pretparken, een app waarmee een bezoekje aan het park nog leuker en informatiever werd. Nu, twee jaar later, is de app geëvolueerd en voorzien van diverse nieuwe functies.

Tijdens de openingsavond van de Halloween Fright Nights ben ik de vernieuwde app, samen met wat jongere bezoekers (die nog beter in de doelgroep passen ;)) weer eens gaan uitproberen.

Allereerst valt op dat het uiterlijk van de app, vergeleken met twee jaar geleden, duidelijk veranderd is. Veel overzichtelijker met meer visuele accenten en minder tekst waardoor de app in het geheel gebruiksvriendelijker geworden is. Zoals gezegd zijn er ook diverse functies toegevoegd. Er is onder andere veel meer aandacht voor social media koppelingen zoals Facebook, Twitter en Instagram. Updates voor deze netwerken kun je nu rechtstreeks vanuit de Walibi app online zetten.

Walibi Holland heeft, aan de hand van de gebruiksstatistieken, de app verder geoptimaliseerd. Zo was de Thrill Battle aanvankelijk een spelelement waarvan veel verwacht werd, maar in de praktijk bleek toch dat, behoudens een relatief kleine schare extreme achtbaan fans, de meeste bezoekers vooral komen om het park en de attracties te beleven en niet om een wedstrijd te spelen om te achterhalen wie de grootste 'Thrill' zoeker is. De Thrill Battle is nog steeds een onderdeel van de app, maar de Fun sectie is ook uitgebreid met een quiz en diverse andere leuke informatie.

De meest gebruikte en handigste functie van de app blijft toch wel de weergave van de actuele wachttijden bij de diverse attracties. In één oogopslag zie je hoe lang je bij de verschillende achtbanen moet wachten voordat je aan de beurt bent. Mocht je de wachtrijen willen ontlopen, dan kun je nu ook via de app een Fast Lane ticket kopen. Die zijn niet goedkoop; 15, 25 of 40 Euro per persoon, afhankelijke van hoe ver je de wachttijd wilt verkorten, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat je bij een bezoek aan Walibi op drukke dagen toch alle achtbanen en andere attracties kunt ervaren.

De vernieuwde app biedt naast de mogelijkheid om toegangskaarten of abonnementen voor het park te kopen ook de optie om overnachtingen in Walibi Village te boeken. Je hoeft daarvoor natuurlijk niet op, of in de buurt van, het park te zijn, maar mocht je tijdens een bezoek beslissen dat je toch liever niet in de rij staat, dan kun je ter plekke een Fast Lane ticket kopen. Of een overnachting in Walibi Village boeken als je toch twee dagen nodig hebt om alles te kunnen zien en beleven ;)

De app kan ook gebruikt worden voor het plannen van een dagbezoek. Walibi heeft hiervoor diverse routes voorgeprogrammeerd. Dan hoef je verder niet of nauwelijks na te denken of je aan het eind van de dag alles wel gezien hebt. Gewoon de route en attracties in volgorde van de planning bezoeken en je mist niks.

Speciaal voor de Halloween Fright Nights, die nog tot en met 31 oktober elk weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) georganiseerd worden, is de app tijdelijk aangepast. In dit deel van de app vind je onder andere een kaart en alle informatie van de speciale Halloween attracties zoals de Scare Zones en Haunted Houses. Heel leuk is ook dat je Eddie, de horrorclown van de Halloween Fright Nights, via de app zelf kunt bellen. Ja, echt! ;)

Tijdens het testen viel mij op dat heel veel bezoekers, niet alleen de personen uit de pretpark doelgroep die ik zelf meegenomen had, de app op hun smartphone open hadden staan. Desgevraagd bleken de kaarten van het park, om te zien wat de beste en kortste route naar de verschillende (Halloween) attracties was, en de wachttijden bij de diverse achtbanen, inderdaad de meest gebruikte functies zijn. Eenmaal buiten het park viel mij nog op dat de wachttijden van de attracties dan niet meer te zien zijn. Mijnsinziens zou dat nog een extra service kunnen zijn, maar kan ik mij er vanuit het oogpunt van Walibi zelf wel iets bij voorstellen. Hoewel een bezoek aan een pretpark zelden een impulsieve keuze is, zou het natuurlijk wel kunnen afschrikken wanneer je voordat je richting Biddinghuizen vertrekt al kunt zien dat je bij de Goliath of Excalibur al meer dan een uur in de rij moet staan.

Tijdens mijn bezoek sprak ik ook even met Ronald den Dulk, verantwoordelijk voor de app en diens ontwikkeling. De uitbreidingen en veranderingen van de afgelopen twee jaar zijn, zoals ik al schreef, met name gevoed door de ervaringen en feed-back van bezoekers op het gebruik van de app. De komende maanden en jaren zal de app wellicht nog wat veranderingen ondergaan maar het is zeker niet de bedoeling van Walibi om functies toe te voegen omdat het technisch mogelijk is. "Veranderingen en nieuwe toevoegingen aan de app moeten eerst en vooral een praktisch doel dienen en de pretparkervaring van bezoekers vergroten".

Al met al heeft de Walibi App, die zowel voor iOS als Android beschikbaar is, sinds de eerste lancering in 2012, een flinke metamorfose ondergaan die hem gebruiksvriendelijker en nog informatiever maakt. Mocht je naar Walibi gaan, dan is het downloaden en gebruik van de app zeker een aanrader.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.