Wearables
29 september 2016 - Ron Smeets

"De volgende Huawei smartwatches krijgen het Tizen OS" Moeizame samenwerking met Google zou Huawei in de handen van Samsung drijven

Huawei heeft het zelf nog niet officieel bekend gemaakt maar een insider uit de industrie claimt het al te weten. Tegenover de Koreaanse krant JoongAng Ilbo verklaarde die namelijk dat de Chinese fabrikant een overeenkomst gesloten heeft om haar toekomstige slimme horloges uit te rusten met het Tizen OS.

Volgens deze bron ligt een moeizame samenwerking met Google, de makers van Android Wear, aan de grondslag van Huawei's koerswijziging. Samsung zou wel bereid zijn om haar volledige medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van het Tizen OS voor de Huawei smartwatches. De eventuele move van Huawei zou ook wel een beetje bijzonder zijn. In de zomer van 2014 zei Richard Yu nog dat ze niet meer geloofden in Tizen, maar dat is ook alweer ruim twee jaar geleden natuurlijk ;)

Huawei was looking for an OS other than Google’s Android as the US firm had not been very collaborative.

Of dit ook betekent dat de kans bestaat dat Huawei het Tizen OS ook ooit gaat gebruiken in (goedkopere) smartphones is niet te zeggen. Richard Yu zei een tijdje geleden nog dat zijn bedrijf Android zal blijven gebruiken zolang als het een 'open OS' blijft. De berichten dat de samenwerking tussen Google en de Chinezen, voor smartwatches, niet meer zo soepel loopt kan een teken zijn dat er meer op stapel staat, maar dat blijft vooralsnog koffiedik kijken.

Het wordt nu een kwestie van afwachten tot het moment dat Huawei haar volgende slimme horloge(s) onthult. Dan zal duidelijk worden of de insider het bij het rechte eind had. De Huawei Watch, die in februari van 2015 voor het eerst aan de wereld getoond werd en sinds de zomer van dat jaar in de winkels ligt, is wel toe aan een upgrade cq. opvolger.

Tizen, dat ooit de grote tegenhanger van Android zou moeten worden, is op smartphones nog geen breed gebruikt platform, maar het duikt wel steeds vaker op in wearables en andere gadgets. Indien Huawei het OS inderdaad gaat gebruiken voor haar volgende smartwatches dan wordt dat de eerste grote samenwerking succes sinds de lancering van Tizen in 2012.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.