Nieuws
16 augustus 2011 - Ron Smeets

De verschuivingen in de Mobiele Telefoonmarkt van 2007-2011

Gisteren stoot ik op onderstaande videopresentatie waarin de verschuivingen in de mobiele telefoonmarkt tussen het tweede kwartaal van 2007 en het tweede kwartaal van dit jaar, 2011, grafisch wordt weergegeven.

De video, die je het best in full-screen kunt bekijken, behoeft wel enige uitleg. Die wordt ook in het filmpje zelf gegeven.

Of je nu een iPhone 'lover' of 'hater' bent, het is niet te ontkennen dat de komst van dat toestel, en de daardoor ontstane 'touch screen hype' de mobiele telefoonmarkt aardig op z'n kop gezet heeft. Medio 2007 waren Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson en LG de vijf grote spelers. Alleen Motorola maakte toen al forse verliezen met hun mobiele telefoons. De overige vier boekten (dikke) winsten.

In de geanimeerde grafiek zie je vervolgens hoe het mobiele landschap in de vier jaar daarna (tot medio 2011) veranderde. Momenteel zijn Nokia en Samsung welliswaar nog steeds de grootste (in aantallen verkochte toestellen) fabrikanten, maar Samsung, RIM, HTC en vooral Apple zijn de producenten die nu (het grote) geld verdienen met de verkoop van hun (smart)phones. Motorola, Nokia, Sony Ericsson en LG lijden allemaal (forse) verliezen. De analyse is overigens gemaakt door Horace Dediu van Asymco.

http://www.youtube.com/watch?v=Vg8idQCc1D8
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.