Accessoires
16 november 2010 - Ron Smeets

De Toshiba Folio 100 heeft hét niet

Tijdens de IFA in Berlijn presenteerde Toshiba de Folio 100, een Android Tablet waarbij het direct al opviel dat Toshiba er voor gekozen had om de gebruikers van deze Tablet de toegang tot de Android Market te ontnemen ten faveure van een eigen applicatie winkel (waarin momenteel zo'n 1200 apps te vinden zijn).

Onze collegae bloggers van StyleCowboys hebben een winkelversie (geen pre-productie prototype of zo dus) van de Toshiba Folio 100 aan een review onderworpen en hun oordeel is bepaald niet mild te noemen. Ze geven zelfs het advies om hem (nog) niet te kopen.

De Toshiba Folio 100 heeft het duidelijk (nog) niet. Het ontbreken van de Android Market en het gemis van de integratie met Google Accounts zijn mega nadelen. Daarnaast heeft het toestel wel een 3G (SIMkaart) gleuf, maar ook die is nog niet te gebruiken. Technisch gezien is er ook vanalles mis mee. Zo liep het review exemplaar regelmatig vast en waren er problemen met de reactiesnelheid van het display (zie ook de video onderaan dit artikel) en kreeg men ook Flash niet aan de praat (zie de tweede video). Natuurlijk hebben ze Toshiba om een reactie gevraagd, voordat de review online ging, om de fabrikant de mogelijkheid te geven de ervaringen te pareren of een (technisch) goed werkend exemplaar te leveren maar tot op dit moment heeft Toshiba nog niet gereageerd op die vragen. Dat is heel erg jammer, maar het wekt wel de indruk dat ze het bij Toshiba zelf ook even niet meer weten. Toshiba-Folio-100-Android-a

Arvid: "Ik was op zich blij om het apparaat te mogen reviewen maar achteraf heb ik er een heel raar gevoel aan overgehouden. De Toshiba Folio 100 is Android niet waardig en nog niet klaar voor de markt. Marco heeft de tablet ook een tijdje in huis gehad. Hij heeft zelf, net als Harold, een iPad waar je dan al snel een vergelijking mee maakt. Marco had na twee dagen echt geen idee meer wat hij er mee moest doen. Alles liep vast en niks werkte."

Verderop schrijft Arvid: "Het grootste gemis is de Market voor de Folio 100. Nu snap ik dat door de verhouding (1024×600 - 10.1 inch) niet alles op de Folio kan draaien maar om dan een onderontwikkelde app-store uit te rollen zorgt voor een deuk voor zowel Android als Toshiba. Klanten zullen het apparaat kopen met in hun achterhoofd dat het Android is en ze dus ook alles kunnen draaien wat vrienden/kennissen ook geinstalleerd hebben op Android." Toshiba-Folio-100-Android-b

Dat klinkt allemaal al niet best, maar het wordt nog erger: "Android is bekend van de complete integratie met alle Google diensten. Nu heeft de Folio 100 niets van die mogelijkheid aan boord. Je kunt enkel syncen met Exchange wat voor de normale thuis gebruiker niet is weggelegd. Met Google is het simpel om je account in te stellen en dan wordt alles gesynchroniseerd. Deze mogelijkheid is er dus niet voor de gewone gebruiker terwijl alle andere Android apparaten in de winkel deze optie wel hebben. Uiteraard zou je hier gebruik kunnen maken van de instellingen zoals Google deze heeft vrijgegeven voor de iPhone."

Verder is de Folio 100 tijdens de review periode van een week ook diverse keren gecrashed. Hard resetten was de enige optie (aan/uit knop >10 seconden ingedrukt houden of de accu tijdelijk verwijderen). Ook duurde het relatief lang om met WiFi netwerke te verbinden. Kortom, zoals gezegd, bepaald geen mild oordeel over de Toshiba Folio 100. Voor wie zich afvraagt of Arvid, Marco en Harold echt helemaal geen positieve punten hebben kunnen vinden. Ja, inderdaad, dat hebben ze niet ;-)) Van het design, via het gebruik, tot en met de lader; het was één grote deceptie. Het toestel wordt, zo luiden de laatste berichten, ook al door diverse winkels uit het assortiment gehaald. Dat is natuurlijk triest, maar gezien deze ervaringen (die overigens ook uit andere reviews online naar voren komen) wel te begrijpen. De volledige StyleCowboys review van de Toshiba Folio 100 kun je hier lezen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.