Nieuws
18 november 2013 - Redactie MobileCowboys

De toekomst: mobiel zaken doen

Technologische ontwikkelingen komen razendsnel voorbij. Met name in de telecom wereld. Voor particulieren is dit een ideale wereld waarbij altijd een apparaat kan worden uitgezocht dat past bij een persoon, budget en specifieke wensen. Maar wat is de impact van de mobiele ontwikkelingen op de zakelijke wereld? We zetten er een paar op een rijtje.

Desktop vs. Laptop
Sinds de komst van de tablet in 2010 hebben we te maken met een geheel nieuw apparaat dat zowel op de particuliere als de zakelijke markt voor veel verandering zorgt. Tot voor het jaar 2000 werd op kantoren enkel gewerkt met desktops, degene die gezegd waren met een laptop, hadden iets heel bijzonders in handen. In de ruim 10 jaar die daarna volgen, werd de desktop steeds vaker vervangen door de laptop vanwege de flexibiliteit van de laptop. Je kunt hem immers meenemen naar huis en naar klanten, je kunt er tijdens het reizen op werken en het stimuleert flex werken.

De tablet
Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat aan het einde van 2012 ruim 17% van de bedrijven met meer dan 50 medewerkers gebruik maakte van zakelijke tablets. Aan het eind van 2010, vlak na de introductie van de iPad 1, was dit 1%. Tablets worden steeds populairder en gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de zakelijke markt. Maar wat biedt een tablet voor extra zakelijke voordelen in vergelijking met een laptop?

De extra voordelen van een tablet

  • Een tablet is kleiner en gemakkelijker te vervoeren. Je kunt hem overal mee naartoe nemen en bij je dragen zonder een extra tas mee te hoeven nemen. Daarnaast voorkomt het gebruik van een tablet op lange termijn mogelijke rugpijn door het dragen van een zware laptoptas.

  • Tablets zijn goedkoper dan laptops. Een goedkope en simpele tablet kun je al voor €100-200 kopen. Een betere en duurdere tablet kost €500-600. Dit is de prijs vanaf waar een zakelijke laptop pas begint.

  • Een tablet is sterker gericht op multimedia. Zo kun je op een congres gemakkelijk foto’s of geluidsopnames maken van een presentatie. Je kunt het direct delen met je netwerk of achteraf bespreken tijdens de lunch of koffiepauze.

Een tablet is handzamer dan een laptop waardoor het gebruik ervan onderweg, van de trein tot op een netwerkborrel, prettiger is. Behalve de hierboven genoemde, zijn er nog veel meer voordelen te noemen. Zo is een tablet uit te breiden met gewenste accessoires (toetsenbord, speakers, muis) tot een vergelijkbaar apparaat als een laptop. Ook kan een tablet aanzienlijk veel tijdwinst opleveren voor processen in de sales en logistiek door op locatie te werken en voorraadgegevens of verkoopdetails direct te verwerken.

Nadelen van een tablet

  • Het scherm van een tablet is een stuk kleiner dan het scherm van een laptop.

  • Tablets zijn minder geschikt voor het uitvoeren van zwaardere processen waarbij specifieke software pakketten nodig zijn, zoals bijvoorbeeld programmeren of ontwerpen. Hierbij zijn zaken als snel schakelen, een groot scherm en een supersnelle processor belangrijk.

  • Niet alle software pakketten zijn beschikbaar voor tablets.

Zit je langdurig op dezelfde plek te werken en ben je bezig met zwaardere processen? Dan is een laptop geschikter dan een tablet.

Zaken doen op je smartphone
Ook smartphones worden steeds geschikter voor zakelijk gebruik. De schermen worden groter en de processors worden sneller. Sommige van de nieuwste smartphones maken gebruik van processors die sneller zijn dan de gemiddelde processor in een computer.

Door het gebruik van cloudsoftware zoals Dropbox of Skydrive kun je op je smartphone alle documenten openen en bewerken die op aangesloten apparaten zijn opgeslagen. Een groot voordeel van de smartphone is de hoge reactiesnelheid. Waar je ook bent, als er een internetverbinding beschikbaar is dan heb je altijd toegang tot je e-mail en documenten. Het goedkeuren van documenten of het reageren op een belangrijk bericht hoeft hierdoor niet te worden uitgesteld tot je weer op kantoor bent of terug van een zakenreis. Ook andere zaken zoals het lezen van tekstdocumenten, volgen van webinars, bijwonen van een meeting op afstand of het bijhouden van statistieken zijn gemakkelijk uit te voeren op een smartphone.

Accessoires
Door het gebruik van de juiste telefoon accessoires kan ‘werken’ op een smartphone heel prettig zijn. Zo is een stylus pen bijna een must om snel te kunnen typen op het touchscreen van de telefoon. Een andere nuttige accessoire is een screenprotector om het kwetsbare scherm niet te beschadigen of te bevuilen bij langdurig gebruik. Een screenprotector is een dunne folie die je over het scherm plakt waardoor krassen, vuil en vingerafdrukken worden opgevangen en niet rechtstreeks op het scherm terechtkomen. Een micro SD kaartje kan een handige accessoire zijn als gevoelige bestanden niet ‘in de lucht’ mogen rondzweven maar veilig vervoerd moeten worden. De micro SD kaart kan gemakkelijk afwisselend gebruikt worden in verschillende apparaten.

Voor zakelijk gebruik bestaan flipcases die je smartphone een strak uiterlijk geven en waarin je visitekaartjes kunt opbergen. Zo kun je ervoor zorgen dat je toestel vanaf de buitenkant lijkt op een agenda wat tijdens een zakelijke meeting kan zorgen voor een professionele uitstraling. Als je langdurig wilt werken op je smartphone zijn er voor grote toestellen hoesjes die je toestel in verschillende posities kunnen zetten. Dit lijkt op het systeem van een tablet hoes, waarmee je het apparaat met behulp van de hoes in verschillende standen kunt zetten. Hierdoor hoef je je apparaat niet continu vast te houden en krijg je geen last van je arm of hand.

E-commerce
Steeds vaker kopen consumenten hun spullen online. De e-commerce markt is sterk aan het groeien waarbij volgens Thuiswinkel.org in 2012 het aandeel van online winkelen 11% bedroeg van het totaal in de Nederlandse detailhandel. Dit komt neer op bijna €10 miljard omzet. Achter deze webshops zitten (startende) ondernemers die op ieder gewenst moment hun statistieken willen kunnen inzien. Smartphones spelen voor deze groep ondernemers een grote rol. Apps die gekoppeld zijn aan het CMS of statistiekenpakket kunnen met een smartphone overal en direct worden geraadpleegd. Daarnaast kunnen vragen die worden gesteld via social media platforms zoals Facebook of Twitter snel worden beantwoord waardoor een goede en snelle service kan worden geboden.

Op beurzen kunnen potentiële klanten met behulp van een tablet worden benaderd om zich in te schrijven voor een actie, mee te doen aan een quiz of om het productaanbod van de online winkel te tonen. In fysieke winkels kan de consument met behulp van een tablet worden geconfronteerd met het online aanbod indien een product op de betreffende locatie niet op voorraad is. Dit is slechts een greep uit de voordelen die mobiele apparaten bieden aan de zakelijke wereld. 

Tablets en smartphones vergroten de mogelijkheden voor de zakelijke gebruiker. Een ontwikkeling die goed is voor de ondernemer, werknemer en uiteindelijk ook voor de consument.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl