Nieuws
02 januari 2013 - Richard Otto

De Telegraaf opent archief via iPad app

De Telegraaf bestaat 120 jaar en biedt sinds deze week al haar edities via de iPad aan.  Alle kranten vanaf hun eerste editie uit 1893 tot nu (meer dan 40.000 nummers!) zijn te downloaden in de iPad app Telegraaf Archief.

Ik heb zelf als eerste gezocht op mijn geboortedatum, maar je kunt op diverse andere manieren in De Telegraaf Archief app door de geschiedenis heen gaan. Er is oa te zoeken op de hoogtepunten: Wereldnieuws, Koninklijk huis, Nederlands elftal, Misdaad in Nederland en Nederlandse politiek. Opmerkelijk: KLM is ook een rubriek, waar je uit kunt kiezen. Hoogstwaarschijnlijk is dit een gesponsorde rubriek, maar toch wel erg leuk om dan eens een andere manier van adverteren te zien. De hoogtepunten van de KLM bestaan trouwens niet alleen uit mooi weer berichten: zo geeft een artikel uit 1978 aan dat het KLM personeel wil gaan staken. Vooral de klassieke advertenties van de KLM, maar ook Hunkemoller%201975andere advertenties van andere merken spraken mij tot de verbeelding. Dit kan trouwens een interessant business model zijn om via de oude advertenties huidige adverteerders en consumenten bij hun verleden te betrekken (en ook de betaalde edities toegankelijker te maken).

In totaal zijn er meer dan één miljoen pagina’s te lezen. Helaas is het (nog) niet mogelijk om op trefwoorden te zoeken naar artikelen. 

De iPad app is gratis te downloaden. Om naast de voorpagina de gehele editie te kunnen lezen, dien je €1,79 te betalen.

De app is hier te downloaden

Over de auteur: Richard Otto