Accessoires
24 december 2005 - Ron Smeets

De Solio van dichtbij bekeken

De afgelopen week heb ik de Solio, een portable zonnecel lader voor je mobieltje, getest. Eerder schreven wij al over de komst van deze handige en milieuvriendelijke lader.

Bij het uitpakken vielen mij meteen twee dingetjes op. Hij is iets zwaarder dan ik verwacht had en je krijgt er ook een 220 adapter bij (voor als er geen zon of licht is). Vooral dat laatste vind ik een handige 'bonus'. Het extra gewicht komt door de ingebouwde Lithium Ion Accu van 6000 mAh. Feitelijk laden de 'zonnepanelen' die accu op en worden de GSM's daar dan weer door opgeladen.

Standaard zitten er 4 aansluitstekkers bij voor Nokia, Sony Ericsson, Sharp en Motorola. Wellicht dat Samsung in plaats van Sharp hem voor de massa nog completer maken, maar ik heb zelf Sony, Nokia en Sharp toestellen, dus was er wel blij mee. Bovendien zijn de adaptertjes voor de meeste andere merken eventueel los te bestellen.

Helaas was het weer op de testdagen, hier in Zuid Limburg althans, niet echt zonnig te noemen, maar dat zou, volgens de handleiding, de pret niet mogen drukken. Wel betekende het dat de oplaadtijd van de Solio beduidend langer was dan verwacht mag worden in de volle zon.

De beste resultaten krijg je dus in de zon en liefst niet achter glas vanwege de warmte en toch het energieverlies wat ook de oplaadtijd weer niet ten goede komt. In mijn geval moest ik 'm aanvankelijk wel achter glas zetten omdat het buiten regende :-(( Na enkele uren in het daglicht te hebben gestaan om de Li-Ion accu op te laden, zoals de handleiding adviseert, besloot ik om mijn Sony Ericsson maar eens aan te sluiten. Dat ging goed en vrijwel direct begon dan ook het laden van mijn P900. Na ongeveer 2 uurtjes was de accu weer 100% gevuld. Hij was overigens vooraf niet helemaal leeg.

O ja, nog iets opvallends. In de handleiding staat dat je de Solio niet mag blootstellen aan temperaturen boven de 55 graden Celcius. Iets dat mij in de zomer op sommige dagen nog een behoorlijke opgave lijkt als je je telefoon wilt laden en je hem, voor het beste resultaat volgens diezelfde handleiding, juist zo loodrecht mogelijk in de zon moet plaatsen.

Toch denk ik dat de Solio toekomst heeft. De bijgeleverde 220 adapter en de diverse aansluitstekkers voor alle gangbare GSM merken zorgen er voor dat je je mobieltjes vrijwel overal en altijd kunt opladen en je de zak met laders dus thuis kunt laten.

Ik hoop hem de komende weken ook eens enkele dagen in de zon te kunnen testen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.