Nieuws
03 december 2012 - Ron Smeets

De SMS is vandaag 20 jaar geworden

Vandaag precies 20 jaar geleden, 3 december 1992, werd de eerste SMS verstuurd. Niet van mobiel naar mobiel maar vanaf een copmputer naar een Orbitel mobiele telefoon. De inhoud van dat berichtje? 'Merry Christmas'... Uhm, op 3 december dus. Misschien dacht de afzender, de Vodafone medewerker Neil Papworth, dat het nog wel even kon duren voordat het berichtje afgeleverd werd bij zijn baas ;-))

Het idee voor het versturen van tekstberichten via mobiele netwerken werd acht jaar daarvoor geboren. De Finse techneut Matti Makkonen kwam in 1984, tijdens een telecom conferentie in Kopenhagen, in een Pizzeria in gesprek met twee collega's en daar werd de basis voor SMS gelegd.

Het is dus een heuglijke dag voor de SMS. Helaas lijkt de populariteit van deze tekstberichtjes wel wat op z'n retour door de komst van andere messaging diensten zoals Ping, Whatsapp facebook (chat) en twitter. Providers 'klagen' al meer dan een jaar dat de inkomsten, en het gebruik dus, van SMS diensten terug lopen.

Toch worden er jaarlijks wereldwijd nog altijd rond de 7 biljoen (dat is 7.000.000.000.000) SMS'jes verstuurd. Dat zijn er zo'n 200.000 per seconde. Het zal dus nog wel even duren voordat de SMS helemaal verdwenen is, als dat al gebeurd ;-)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.