Nieuws
21 januari 2010 - Richard Otto

De SMS Haiti Actie

Zeven radiostations zijn onder de naam Radio 555 vanochtend gezamelijk begonnen met inzamelen en aandacht te vragen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Als je deze actie wil ondersteunen kun je sms'en naar 3555 met keyword TV of STEUN. Vooralsnog zijn alleen KPN en Telfort bereid om volledig afstand te doen van marge op de 'kick-backs' van deze enige officiele actie van Radio555 en stichting SHO (Samenwerkende Hulporganisaties)

UPDATE 2 (Redacie, 12u10): Vodafone heeft inmiddels ook besloten om de volledige kickback vergoeding van de Radio555 SMS actie (3555) aan de Actie voor Haiti te doneren. Daarnaast doneert de Vodafone Foundation ook nog eens 10.000 Euro. Een goede zaak. Nu T-Mobile nog, maar die hadden al gereageerd, zoals jullie hieronder kunnen nalezen.

UPDATE (Redactie, 11u15): T-Mobile laat in een reactie weten dat men, samen met de andere providers, er bewust voor gekozen heeft om de landelijke actie van Giro 555 (SMS naar 5050) te ondersteunen. Daarvan wordt de volledige kick-back vergoeding gedoneerd aan het goede doel. "Wij kiezen er niet voor om alle andere, kleinere, intitiatieven ook te steunen. Daarnaast verwachtten wij dat de Radio555 actie ook gebruik zou gaan maken van hetzelfde landelijke SMS nummer (5050). De radiomakers hebben echter voor een ander nummer gekozen", aldus Hennie van der Heijden van T-Mobile.

Normaliter blijft namelijk een gedeelte (circa 30%) voor 'administratiekosten' van een premium SMS bedrag hangen bij de Telecom operator. Waarschijnlijk zal Vodafone dit ook nog gaan doen. T-Mobile wil deze landelijke actie helaas niet ondersteunen.

Hopelijk komen deze 2 telecompartijen vandaag alsnog over de brug om hun steentje bij te dragen aan deze ramp. Uiteraard zal dit dan hier worden vermeld. Het aantal ontvangen steun SMS berichten voor deze SMS Actie wordt op de website van SMS-dienstverlener CM bijgehouden.

In Amerika is SMS Doneren reeds een groot succes. Het Amerikaanse Rode Kruis heeft daar via SMS donaties reeds meer dan 22 miljoen dollar opgehaald voor de ramp in Haiti.

Over de auteur: Richard Otto