Toestellen
29 september 2012 - Ron Smeets

De smartphone (r)evolutie (Infographic)

De IBM Simon was, formeel, de eerste smartphone die in 1993(!) gemaakt werd. Toch duurde het nog tot medio vorig decennium (2005/2006) voordat de smartphone echt doorbrak.

Na 2007, toen de door Apple geinitieerde touchscreen hype los brak zijn smartphones niet alleen groter, beter en sneller geworden maar hebben ze ook functies waar we tien jaar geleden alleen nog maar over konden dromen, in een 'mobiele telefoon'. Hieronder staat een aardige infographic van de Smartphone (r)evolutie tussen 1993 en 2012.

In het lijstje met smartphones die daarbij een belangrijke rol gespeeld hebben staan behalve de IBM Simon, ook de Nokia 9000 Communicator, de Windows CE Pocket PC, de Sony Ericsson GS88 en natuurlijk de eerste Apple iPhone uit 2007. Het feit dat de Samsung Galaxy S III in het lijstje staat vind ik iets te preamatuur. Na de iPhone denk ik toch dat de komst van Android de volgende revolutionaire stap was. Ik zou daar dan dus ook de T-Mobile G1 of de eerste Samsung Galaxy genoemd hebben, maar goed.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.