Nieuws
09 december 2014 - Ron Smeets

De smartphone nek; verkeerde kijkhouding kan tot nekletsel leiden App'en met vier bowling ballen om je nek

Helemaal nieuw is dit niet. Enkele jaren geleden werd al gesproken over de SMS nek maar aangezien tegenwoordig vrijwel niemand meer (langdurig) SMS't lijkt de term 'Smartphone nek' de lading nu beter te dekken. Schade die aan je nek en ruggenwervel kan ontstaan door een verkeerde kijkhouding tijdens het gebruik van een smartphone.

Een chirurg uit New York, gespecialiseerd in rugletsel, heeft berekend hoe zwaar de belasting voor nek en ruggenwervel is wanneer je langere tijd met gebogen hoofd op het scherm van je smartphone tuurt. Afhankelijk van de hoek waarin je je hoofd buigt kan de belasting, in gewicht, op je nek en ruggenwervel oplopen van 13 tot maar liefst 28 kilo (zie onderstaande afbeelding). Ofwel het is alsof twee tot vier bowling ballen om je nek hangen. Het zal niemand verbazen dat dit, bij veelvuldig en langdurig gebruik van je smartphone op deze manier, schade kan veroorzaken aan nek- en ruggenwervels. 

Maar wacht... we moeten ook niet overdrijven en net doen alsof de smartphone weer de enige schuldige is. Ik bedoel, er zijn ook miljoenen mensen die met dezelfde gebogen houding regelmatig en gedurende langere tijd de krant of een boek lezen. Dus ja, het is verstandig om op je houding te letten als je App't, Tweet of facebook't, maar dat is het ook als je leest en bij elke activiteit waarvoor je naar beneden moet kijken.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.