Nieuws
20 augustus 2016 - Ron Smeets

De smartphone markt groeit nog, maar alleen in ontwikkelende landen De dominantie van Android is groter dan ooit; Windows en BlackBerry zakken verder weg

Marktonderzoeker Gartner heeft becijferd hoeveel smartphones er in het tweede kwartaal van 2016 wereldwijd verkocht zijn. Een van de belangrijkste conclusies is dat Android groter is dan ooit en dat de smartphone verkopen nog wel groeien, met ruim 4% ten opzichte van een jaar eerder, maar dat is alleen te danken aan de ontwikkelende markten. In gebieden als West Europa en Noord Amerika daalden de smartphone verkopen met bijna 5%. In de ontwikkelden markten, zoals China, India en Afrika stegen de gezamenlijke smartphone verkopen met bijna 10%.

Van de fabrikanten in de Top 5 zag Apple als enige haar verkoopcijfers in het tweede kwartaal van dit jaar dalen, van ruim 48 miljoen toestellen in Q2 2015 naar 44.4 miljoen iPhones dit jaar. De grootste stijger in de Top 5 was het Chinese Oppo. Die fabrikant verkocht in die periode 18.5 miljoen smartphones, ruim 10 miljoen meer dan een jaar geleden. Samsung bleef met 76.7 miljoen verkochte smartphones verreweg de nummer 1 van de wereld. Ook Huawel deed het goed. Die Chinese fabrikant staat inmiddels stevig op de derde plek van de best presterende smartphone merken.

Bij de verdeling tussen de verschillende smartphone besturingssystemen zijn de onderlinge verschillen veel groter. Android, al jaren de wereldmarktleider, verstevigde haar positie nog verder. Het 'Google OS' had in het tweede kwartaal een marktaandeel van 86.2%; bijna 297 miljoen van alle verkochte smartphones in die periode was een Android toestel. Door de dalende verkopen van de iPhone, wat op zich redelijk normaal is in het kwartaal voordat de nieuwe Apple smartphone onthuld wordt, verloor iOS zo'n 1.7% marktaandeel.

Opvallend, maar deels niet echt verrassend, was de verdere terugval van het BlackBerry OS en Windows Mobile. Wat BlackBerry betreft heeft dat natuurlijk alles te maken met het feit dat de Canadese fabrikant enkele maanden geleden overgestapt is op Android. Het BlackBerry OS wordt nog wel ondersteund, en er zijn ook nog nieuwe BBOS toestellen te koop, maar de spoeling wordt steeds dunner en verwacht wordt dat BlackBerry haar eigen OS binnen afzienbare tijd helemaal vaarwel zegt.

Voor Microsoft is de daling van Windows Mobile echter veel slechter nieuws. De Amerikaanse fabrikant doet al meer dan vier jaar verwoede pogingen een serieuze smartphone speler te worden. Het is ze in die periode echter nooit gelukt om een substantieel deel, 10% of meer, van die markt in handen te krijgen. De afgelopen drie jaar schommelde het aandeel van Windows tussen de 2 en 4%. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam Microsoft echter niet verder dan 0.6%. Er werden in die periode nog maar 1.97 miljoen Windows Mobile (vrijwel allemaal Lumia's) verkocht. Daarmee lijkt het einde voor Windows als smartphone OS wel aanstaande als je het mij vraagt. Of Microsoft moet nog een troefkaart achter de hand hebben. Iets dat ik erg onwaarschijnlijk acht, maar we zullen zien.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.