Toestellen
11 juli 2013 - Redactie MobileCowboys

De smartphone: een razendsnelle ontwikkeling

De laatste jaren gaan de ontwikkelingen in de wereld van smartphones razendsnel. De smartphone is in een paar jaar tijd gegroeid van een telefoon naar een multifunctioneel hightech apparaat dat zich kan meten aan verschillende specialistische apparaten zoals de MP3-speler of de foto- en videocamera.

Hieronder zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren een rijtje:

2007: Touchscreen
Apple kwam in 2007 met de eerste moderne smartphone, de iPhone. Dit was de eerste next generation telefoon die volledig bestond uit touchscreen. Eerder waren er in 2002 en 2003 al toestellen met touchscreen op de markt gebracht door Sony Ericsson en Qtek maar deze telefoons waren voornamelijk bedoeld voor zakelijke doeleinden en niet voor particulier gebruik.

2011: Formaat en processor
In 2011 bracht Samsung de revolutionaire Samsung Galaxy S2 op de markt. Een grote smartphone met een dual-core processor waardoor dingen als multitasken geen enkel probleem meer waren. In 2011 hebben verschillende fabrikanten waaronder Apple soortgelijke toestellen (iPhone 4s) gelanceerd.

2012: Scherm
Eigenlijk begon het al in 2011 met de Samsung Galaxy Note die een scherm van maar liefst 5,3 inch kende. In 2012 sloeg de ontwikkeling van grote schermen door waarbij veel fabrikanten grote toestellen op de markt brachten. Samsung kwam met de Galaxy S3 en de Note 2, Sony met de Xperia T en HTC met de Desire X. Bij Apple was de iPhone 5 in 2012 het grootste toestel met een 4 inch scherm. Deze ontwikkeling is nog lang niet voorbij. In 2013 zijn verschillende toestellen met schermen van 5 inch gelanceerd, HTC One, Sony Xperia Z, en worden nóg grotere schermen verwacht (Sony Xperia C en Z Ultra) tot over de 6 inch.

2013: Camera
Dan de camera. Nokia is al een tijd dé grote smartphonecamera-specialist en lanceerde halverwege 2012 de Nokia 808 Pureview met een camera van 41 megapixels. Later dit jaar, aan het einde van Q3, wordt de Samsung Galaxy S4 zoom verwacht. De eerste smartphone ooit met 10x optische zoom, claimt Samsung. De smartphone zelf laat nog flink te wensen over maar de eerste stap in de richting van een hoge kwaliteit camera aan boord van een smartphone is gezet door Samsung.

Waar gaan we heen?
Er zijn nog veel meer ontwikkelingen te noemen die de afgelopen jaren de revue hebben gepasseerd. Maar waar gaat dit eindigen? Eens zal een smartphone niet meer veel beter kunnen. Op dit moment zijn we er nog lang niet en kunnen we nog veel nieuwe ontwikkelingen verwachten. Eén van de ontwikkelingen die we snel hopen te verwachten, is een betere accuduur zodat je je smartphone meerdere dagen voluit kunt gebruiken. Toch zal het steeds meer de kant op neigen van het produceren van goedkope maar high-end smartphones. Chinese smartphone fabrikanten zijn in aantocht: Huawei en Lenovo hebben buiten Nederland al een flink marktaandeel te pakken met hun superdunne, snelle én goedkopere smartphones.

Verschillende gebruikers
De vraag is of iedereen zit te wachten op een super smartphone die alles kan. Hoe uitgebreider de functies, hoe duurder het toestel. Ook als Huawei of Lenovo ze maakt. Er zullen altijd simpele mid-range toestellen moeten blijven bestaan voor de gebruiker die minder wensen of budget heeft.

Behalve het functionele aspect, is een smartphone voor velen een mode-item. Een iPhone 5 zonder iPhone 5 case of een Galaxy S3 zonder S3 flip cover is niet compleet. Hetzelfde geldt voor oudere toestellen die met goedkope telefoonhoesjes gemakkelijk op te fleuren zijn tot trendy mode-items.

Over 10 jaar
In slechts zes jaar is de smartphone gegroeid van simpele telefoon tot hightech super apparaat waarvoor je soms meer betaalt dan voor een gemiddelde computer. Wie had dat gedacht? En hoe ziet een smartphone er over 10 jaar uit als de ontwikkelingen op deze voet verder gaan? Wellicht heet een smartphone dan geen smartphone meer omdat je er letterlijk alles mee kunt.