Nieuws
19 september 2014 - Ron Smeets

De rij voor de iPhone 6 in Oberhausen is langer dan ooit

Het is inmiddels 19 september, de dag dat de nieuwe iPhone 6 (en 6 Plus) in de VS en nog negen landen verkocht gaat worden. Zoals elk jaar hoort ook Duitsland bij de eerste landen waar de nieuwe Apple smartphones in de winkels liggen.

Ook een traditie is een reisje naar Oberhausen en dit jaar is de rij voor de Apple Store bij het Centro winkelcentrum veel langer dan voorgaande jaren. Blijkbaar zijn de grotere iPhones meer in trek dan de 5S en de 4S toen die respectievelijk vorig jaar en drie jaar geleden uit kwamen. Het is zelfs drukker als bij de lancering van de iPhone 5, twee jaar geleden. Op het moment dat ik dit schrijf (rond 01u00) staan al meer dan 700 fanboys en -girls in te wachten. De trend van het record aantal pre-orders lijkt dus door te zetten. 

De nummer 1 in de rij is dit jaar voor de verandering eens geen Rus, Pool of Roemeen die toestellen komt kopen voor de lokale handel. Nee, Max (foto hieronder) had woensdagmiddag om 16u al voor de deuren van het winkelcentrium al post gevat. Een kleine kanttekening bij zijn nummer 1 positie moet wel gemaakt worden. Dit jaar heeft de lokale Apple Store namelijk ook reserveringen aangenomen van (vaste) klanten die niet in de rij hoefden te gaan staan. Die komen rond de opening van de winkel binnen en mogen dus ale allereerste hun toestellen ophalen. Tegen de tijd dat Max dan als eerst wachtende zijn iPhone 6 Plus, 64GB, Space Grey (hij weet wat hij wil ;)) in ontvangst kan nemen is hij dus rum 40 uur verder. Op de vraag wat hij daarna gaat doen was zijn antwoord al even duidelijk. iPhone opstarten, simkaart erin en een paar uurtjes 'spelen'. Dan douchen en slapen.

iPhone-6-Oberhausen-Nr1 Max, de man die uiteindelijk 40 uur in de rij gestaan heeft maar dus wel de eerste is die hier in Oberhausen een iPhone kan kopen.

Ook dit jaar staan weer heel veel Nederlanders in de rij. Ik schat dat ongeveer 30% van alle wachtenden uit ons land komen. Allemaal iPhone liefhebbers die niet kunnen wachten tot vbolgende week vrijdag als de toestellen ook in Nederland te koop zullen zijn. Berichten uit andere Duitse steden, zoals Keulen, laten hetzelfde beeld zien. 

Apple en Centro hebben ook dit jaar weer hekken geplaatst en vakken gemaakt waar de wachtenden in groepen van 100 tot 200 man staan, zitten of liggen. Helaas onweerde en regende de hele avond en begin van de nacht maar omdat de meeste wachtenden onder de luifels van het winkelcentrum kunnen zitten drukt dat de pret van het wachten niet. In de loop van de nacht worden vouchers uitgedeeld, dat is althans de verwachting, en zullen medewerkers van Apple langs de rijen lopen om te inventariseren wie welk(e) toestel(len) wil kopen. Dan moet ruim voor de opening voor iedereen duidelijk zijn of wachten nog wel zin heeft. Ik ben benieuwd. Nu ga ik een paar uurtjes slapen om rond 06u00 weer een kijkje te gaan nemen aan het begin van de rij, maar nu is al duidelijk dat de iPhone gekte nog lang niet voorbij is. Sterker nog; de gekte is dit jaar veel groter dan de afgelopen jaren.

UPDATE (09u15): In de loop van de nacht hebben de Apple medewerkers een kleine invetarisatie gedaan van het aantal wachtenden en de voorraad iPhones die binnengekomen waren. Zo'n 300 wachtenden, van de inmiddels meer dan 1000, kregen het advies naar huis te gaan. De meesten gaven gehoor aan die oproep, maar in de uren daarna groeide de rij weer gestaag. Klokslag 08u00 mocht Max, die dus 40 uur al voor de deur stond, naar binnen voor zijn iPhone 6 Plus op te halen, en te betalen dus. Ow, en het tweede toeste? Die was voor een vriend. Niet voor de handel dus. Buiten de winkel was overigens wel een levendige handel in iPhone 6's. Voor 1200 tot 1500 Euro kon je een 6 Plus met 64 of 128 GB in goud of space grey kopen. Kortom, ongeveer 500 euro bovenop de winkelprijs. Dat is gauw verdiend voor een middag en nacht in de rij staan. De topper hoorde ik vlak voordat ik deze update postte; een iPhone 6, 64GB, Space Grey doorverkocht voor 1300 Euro! Het moet niet veel gekker worden.

iPhone-6-Max-1 

Eenmaal binnen bleek al snel dat de geruchten van eerder deze nacht klopten. De voorraad iPhone 6 Plus was zeer beperkt. Op de verkoopbalie stonden er ca. 100, verdeeld over alle kleuren en varianten. Het iPhone 6 deel van de balie stond propvol en daarvan lagen er waarschijnlijk ook nog een aantal achter in het magazijn, maar dat wilde de Apple medewerkers niet bevestigen.

Enfn, het duurt nog wel een paar uur voordat hier iedereen geholpen is en de kans is groot dat een groot deel van de wachtenden alsnog onverrichter zake, en zonder toestel dus, naar huis kan. Daar ga ik niet meer op wachten. Tot zover de iPhone 6 gekte in Oberhausen. Terug nu naar 'business as usual'.

Max; moe maar voldaan en in zijn sas ;) iPhone-6-Max-1-a

Foto's van eerder in de nacht: iPhone-6-Oberhausen-Rij-a iPhone-6-Oberhausen-Rij iPhone-6-Oberhausen-Wachten-a iPhone-6-Oberhausen-Wachten

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.