Nieuws
08 december 2010 - Ron Smeets

De OVI Store in de Benelux

Nokia is doorgaans niet zo scheutig met het geven van cijfers die betrekking hebben op het aantal apps (of items) in de OVI Store per land of wereldwijd.

OK, de afgelopen maanden hebben de Finnen regelmatig een persbericht uitgestuurd over het succes (qua downloads) maar hoeveel producten er nu precies in de OVI store staan (apps, themes, widgets, ringtones en games) is een van de best bewaarde Finse geheimen. Voor de Benelux nu dus niet meer ;-)

Ik heb deze week uit zéér betrouwbare bron vernomen dat er in de Benelux versie van de OVI store op dit moment (gegevens van 3 december) zo'n 18.000 intems voor elk van de populairste Nokia toestellen beschibaar zijn. Vergeleken met de Android Market (150.000+) en App Store (300.000+) lijkt dat natuurlijk niet extreem veel maar daarbij moet wel gezegd worden dat het hier dus gaat om (Nederlandstalige) items die geschikt zijn voor de toestellen (S40, S60 en Symbian^3) die in de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse winkels liggen.

Het aantal van 18.000 is bovendien ook een gemiddelde voor de betreffende toestellen. Ofwel, voor de Nokia N8 en C7 zullen op dit moment (Symbian^3) nog wel iets minder apps beschikbaar zijn dan voor de N97 (mini) die al ruim een jaar in de winkels ligt en waarvoor ook al ruim een jaar apps en andere content ontwikkeld worden. Maar, zo heb ik ook gehoord, dat zal niet lang meer duren. Met de komst van de Nokia N8 en (in mindere mate) de C7 neemt het aantal nieuwe apps en content explosief toe. Hetzelfde geldt voor het aantal downloads in de OVI Store.

Het gebruik van de OVI Store ligt wereldwijd momenteel (eind november) op meer dan 3 miljoen downloads per dag en ik heb al gehoord dat de Finnen op sommige dagen de 4 miljoen downloads per dag al aantikken, een verdubbeling vergeleken met een maand of drie geleden dus. Per dag komen er momenteel zo'n 250.000 nieuwe OVI Store 'klanten' (registraties) bij. In Nederland worden dagelijks zo'n 26.000 apps gedownload (ca. 180.000 per week). In de hele Benelux ligt dat aantal op ongeveer 30.000 per dag (ca. 210.000 per week).

Kortom, de OVI Store groeit wereldwijk als kool en dat wordt ook opgemerkt door de ontwikkelaars. De afgelopen 12 maanden meldden zich maar liefst 400.000 nieuwe ontwikkelaars en sommige uitgevers van apps scoren met hun content in de OVI Store zelfs grotere download cijfers dan in de, qua aantallen apps, populairdere App Store. “Zonder enige vorm van promotie of marketingbudget zijn we binnen enkele weken 200.000 keer gedownload in de Ovi Store. Dit is sneller dan in de App Store”, zegt Anton Gauffin, CEO van BLStream, ontwikkelaar van de game Crazy Hamster. “We zijn positief verrast door de Ovi-resultaten en hard op weg om het aantal downloads in de App Store te overschrijden. Uniek doordat we daar al langer te downloaden zijn.” Een bijzonder succesverhaal dat deels natuurlijk ook te verklaren is door het feit dat (nieuwe) content in de OVI Store (met een geringer aanbod) makkelijker te vinden is, en opvalt, dan in de overbevolkte App Store (en Android Market).

Zoals gezegd, de bron van de informatie over het gebruik van de OVI Store in de Benelux is uiterst betrouwbaar. Eentje in de categorie waarvoor ik mijn hand in het vuur zou durven steken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.