Nieuws
22 maart 2010 - Redactie MobileCowboys

De opmars van Android

Een van onze vaste lezers, Kimon de Jong, schreef voor zijn studie een artikel over de opkomst van Android en de strijd Google en Apple om de gunst van de smartphone gebruiker. Natuurlijk zijn er in dit umfeld nog veel meer spelers, maar Kimon's kijk op de zaak wil ik jullie zeker niet onthouden en natuurlijk lees ik in de reacties graag jullie mening.

De iPhone 3G(S) van Apple is na zijn introductie in 2007 (en een jaar later bij ons) een enorme hit gebleken. De concurrentie lag op grote achterstand, maar heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. Google opende de aanval in 2008 met Android, inmiddels het snelst groeiende besturingssysteem onder smartphones. Wordt 2010 het jaar waarin Android de kop overneemt?

Die vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Apple en Google hanteren een totaal verschillende aanpak om de smartphone markt te bedienen. Apple verdient in de eerste plaats aan de verkoop van de iPhone, Google aan de verkoop van (mobiele) advertenties. Door deze aanpak kon Google het zich permitteren van Android een open besturingssysteem te maken. Andere fabrikanten mogen dus ook gebruik van Android maken en kunnen hun eigen gebruikersinterface er naadloos op aan laten sluiten. Het grote voordeel voor Google is dat ze op deze manier snel marktaandeel kunnen winnen en zo de achterstand op Apple sneller in kunnen lopen. Inmiddels hebben HTC, Motorola, Samsung, LG en Sony-Ericsson toestellen in hun collectie die op Android draaien. Motorola heeft zelfs aangekondigd dit jaar dertig nieuwe Android-modellen op de markt te brengen.

Om een Google-phone te kunnen realiseren en om Android optimaal op smartphones af te kunnen stemmen, werkt Google vanaf het begin samen met het Taiwanese HTC. Deze fabrikant van smartphones heeft dan ook de eerste Google-phone, de G1, geproduceerd. Afgelopen januari werd de tweede Google-Phone aangekondigd: de Nexus One. Ondertussen bracht HTC ook eigen Android toestellen op de markt, waarvan de HTC Hero op dit moment de populairste is. Dit toestel wordt door deskundigen gezien als de eerste serieuze aanval op de Apple iPhone. Een groot pluspunt ten opzichte van de iPhone is dat de Hero en andere Android toestellen multitasken ondersteunen: er zijn meerdere programma’s tegelijk te draaien.

De beschikbare applicaties bepalen voor een groot deel het succes van een smartphone. Op dit moment biedt de Appstore van Apple verreweg de meeste applicaties. Dit kan echter nadelig zijn. Door het enorme aanbod van de Appstore is het met name voor kleine bedrijven moeilijk om hun applicaties onder de aandacht te krijgen. Daarnaast zijn de criteria die Apple hanteert om applicaties op te nemen in de Appstore vaag. Willen ontwikkelaars wel geld investeren, zonder dat van tevoren duidelijk is of de applicatie wel door de keuring heen komt? Vooral de kleinere - maar niet minder interessante - aanbieders haken af. De Android market onderwerpt de applicaties niet aan een keuring en laat de gebruikers door middel van ‘raten’ en ‘flaggen’ bepalen welke applicaties aan te raden zijn en welke een gevaar vormen.

Zelfs met de hierboven genoemde gegevens is het moeilijk te zeggen hoe succesvol Android gaat worden. Het is moeilijk een gevestigd icoon als de iPhone van de troon te stoten. Met multitasken en een ongecensureerde applicatiedatabase heeft Android zeker goede papieren. Het probleem is dat deze mogelijkheden door te veel fabrikanten worden aangeboden. Er is nog geen sprake van één toestel dat tot de verbeelding spreekt, zoals de iPhone dat doet. Misschien dat de Nexus-One daar verandering in brengt.

Zoals gezegd verdient Apple aan de verkoop van telefoons en Google aan de verkoop van advertenties. De lange termijn zal uitwijzen welke aanpak de meest succesvolle is. Het lijkt er echter op dat Apple en Google daar niet op willen wachten. Google is begonnen met de verkoop van zijn Nexus-One en Apple heeft aangekondigd zich op mobile advertising te gaan richten. Beide giganten nemen dus elkaars aanpak over. En nu Google is aangeklaagd door Apple wegens het schenden van meerdere patenten is de strijd echt losgebarsten. Wie gaat er winnen volgens jullie?

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl