Nieuws
30 januari 2013 - Redactie MobileCowboys

De opkomst van de full HD smartphone

De schermen van smartphones worden steeds beter. Als we de tijd zo’n kleine 10 jaar terugspoelen, hadden telefoons nog geen kleurenscherm en waren de afmetingen een stuk kleiner dan vandaag de dag.

De komst van de touchscreen smartphones heeft de ontwikkeling van schermen in een stroomversnelling gebracht. Aanvankelijk, toen de Ericsson R380 en later ook de Sony Ericsson P800/900 series met touchscreen displays onthuld werden viel dat nog wel mee, maar sinds de iPhone en de eerste Android smartphones schiet de grootte en resolutie van deze displays als een raket omhoog.

Samsung
Laten we Samsung als voorbeeld nemen: het vlaggenschip van 2011, de Samsung Galaxy S2, had een 4,3 inch scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels. Een jaar later volgde de Samsung Galaxy S3 met een HD scherm van 4,8 inch en een resolutie van 1280 bij 720 pixels. In het voorjaar van 2013 wordt de Samsung Galaxy S4 verwacht met een Full-HD scherm van 5 inch en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

HTC, Sony en Huawei
Samsung is zeker niet de eerste aanbieder van full-HD smartphones. Zo heeft in onder andere Azië, Amerika en Australië tot nu toe een groot succes geboekt. De Butterfly beschikt naast een 5 inch full-HD scherm ook over een verlengstuk: de HTC Mini. Dit is een kleine en simpele zwart-wit mini smartphone waarmee je kunt bellen, sms’en en zelfs je tv kunt bedienen. Zo hoef je niet altijd die grote smartphone uit je tas te halen voor simpele handelingen zoals bellen of sms’en.

Sony brengt in het voorjaar van 2013 met de Xperia Z de eerste smartphone met een 5 inch full-HD scherm op de Europese markt. Ook producent Huawei komt met een full-HD scherm: de Huawei Ascend P2.

Flexibele schermen
Op de afgelopen Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Samsung een zogenaamd Youm-scherm gepresenteerd. Een Youm-scherm is een flexibel scherm dat kan worden gebogen. Naast de kwaliteit en de grootte van de smartphone-schermen, wordt dus ook hard gewerkt aan andere elementen zoals materiaal en buigbaarheid.

Meer ontwikkelingen
De Japanse telefoonproducent NEC heeft een smartphone ontwikkeld die twee schermen bevat. Als je de Medias W openklapt, komt er een tweede scherm tevoorschijn die aansluit op het eerste scherm. Hiermee kun je handige applicaties zoals Google Maps op een groter scherm bekijken.

Zoals eerder geconcludeerd, wordt er behalve aan de grootte van het scherm ook gewerkt aan andere elementen. Zo is Polytron Technologies, ’s werelds grootste producent van glas voor elektronische apparaten, bezig met de ontwikkeling van een doorzichtige smartphone. Het scherm en de behuizing zijn doorzichtig, de processor en andere hardware onderdelen nog niet.

Duurder
De ontwikkeling van de technologie achter smartphone-schermen gaat zeer snel. Schermen worden groter, scherper, doorzichtig en zelfs buigbaar. Een nadeel van deze ontwikkeling is dat high-end smartphones steeds duurder worden. Een ander nadeel is dat het gebruik van een smartphone steeds vaker draait om het scherm waardoor de kans op schade aan het scherm steeds meer toeneemt.

Door de steeds kostbaar wordende smartphone-schermen zal het ook steeds duurder worden om schade hieraan te laten repareren. Het gebruik van telefoonhoesjes en screenprotectors lijkt daardoor onvermijdelijk. Een andere manier om schade te beperken of te voorkomen is de manier waarop HTC inspeelt op de markt. Een simpel Bluetooth verlengstuk voor de simpele handelingen waardoor je je dure smartphone niet meer voor alles hoeft te gebruiken.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl