Nieuws
16 januari 2008 - Arjan F Olsder

De Operator Oorlog in Suriname

Momenteel zit ik bij mijn vriendin in 'het andere Nederland' ofwel, in Suriname. Sinds een korte tijd is hier een gigantische oorlog ontstaan tussen oud-monopolist TeleSur (onder de merknaam TeleG) en Caraïbische grootmacht Digicel.

Onlangs heeft zelfs nog een derde operator zich in de strijd gemengd onder de naam Uniqa. Drie operators strijden dus om een land van ongeveer vier keer het oppervlak van Nederland, maar met nog geen half miljoen inwoners. In dit verhaal de huidige situatie van de markt en mijn visie na gesprekken met diverse ondernemers en mensen op de straat.

Tot eind november lag de GSM markt volledig in de markt van TeleG. TeleG is de mobiele naam van TeleSur, het Surinaamse telefonie bedrijf. Je zou deze situatie kunnen vergelijken met KPN en het merk Hi voor de mobiele markt. TeleSur heeft uiteraard nooit echt een dekkend netwerk gehad en volgens Surinamers is de marketing door de monopolie positie nooit echt groot geweest omdat er simpelweg geen keuze was.

Eind November deed Digicel zijn intrede in de Surinaamse markt. De marketing van Digicel gaat enorm ver. Terwijl TeleG simkaarten slechts op één plek verkrijgbaar lijken, heeft Digicel een groot aantal verkooppunten in Paramaribo opgezet zoals we die van o.a. Vodafone kennen. Surinamers zien Digicel hierdoor als een partij die zich zeer professioneel in de markt zet en de zaken serieus aanpakt. Dit werd de eerste dagen extra duidelijk gezien rijen met Surinamers zich verdrongen voor de Digicel winkels. Ook de marketing van Digicel liegt er niet om. Digicel profileert zicht als “the bigger, better network” en dat lijken ze ook te bewijzen gezien zelfs diep in de amazone op de meeste populaire plaatsen goed bereik is. Echter is ook het Digicel netwerk ver van dekkend. Daarnaast maakt Digicel veel reclame langs de weg en organiseerde tevens het grootste feest tijdens de oudejaarsnacht in Paramaribo. TeleG en Uniqa waren niet op straat te vinden tijdens dit belangrijke feest dat enigszins vergelijkbaar is met de gezelligheid en drukte van de Nijmeegse vierdaagse feesten.

Een week na Digicel kwam dan ook Uniqa op de markt. Uniqa adverteert groot op TV en in de kranten met de laagste beltarieven. De beltarieven worden door TeleG en Uniqa overigens niet in de lokale munteenheid SRD aangegeven, maar in USD. Uniqa lijkt echter niet boven het marketing geweld van Digicel uit te komen en de verwachting van enkele ondernemers in Suriname is dan ook dat Uniqa snel door één van de gevestigde partijen opgekocht zal worden of gewoonweg kopje onder zal gaan. Zelf probeerde ik onlangs een Uniqa simkaart te bemachtigen en ik moet zeggen dat mijn ervaring met Uniqa niet positief is. De verkooppunten lijken een soort van stoffige kantoortjes waar weinig informatie voor handen is. Zelfs de vraag of er simkaarten waren kon niet in één keer beantwoord worden. Beltarieven wisten ze al helemaal niet te geven. Na een telefoontje kreeg ik te horen dat er een chauffeur met de folder onderweg zou zijn. Na ruim een kwartier ben ik maar weer naar buiten gelopen.

De intrede van de nieuwe operators veroorzaakt veel problemen. Zo hebben beide nieuwe operators een aantal keer de lancering uit moeten stellen door technische problemen en nog steeds is het maximale aantal verbindingen onderling beperkt. Hierdoor kunnen Digicel en TeleG klanten elkaar vaak slecht bereiken. Het adverteren met mobiele internet diensten heb ik alleen nog van Digicel gehoord, maar is zeer beperkt. Met een land waar 100X meer telefoon aansluitingen dan internet aansluitingen zijn, zou mobiel internet natuurlijk een goede ontwikkeling van de communicatie infrastructuur zijn.

Binnenkort meer...Gerelateerde links:
Vodafone en T-Mobile naar de rechtbank voor de iPhone
Engelse operators laten de N81 links liggen
Grootste mobiele operators samen tegen 4G veiling
Over de auteur: Arjan F Olsder